Oferte locuri de munca top

Ce monumente istorice au primit finantare pentru restaurare

Au fost semnate contractele de finanțare pentru mai multe proiecte de restaurare și revitalizare a monumentelor istorice, din cadrul Programului RO-Cultura. 7 din cele 9 proiecte finanțate sunt dezvoltate în parteneriat cu entități din Norvegia și Islanda, permițând și încurajând astfel transferul de cunoștințe și bune practici în domeniul restaurării, dar și revitalizării culturale.

Astfel, au primti finanțare următoarele proiecte:

* Restaurare, consolidare și dotare „Muzeul Județean Teohari Antonescu” aflat în municipiul Giurgiu;

* Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale – beneficiar și promotor: Complexul Național Muzeal Astra Sibiu;

* Restaurarea și punerea în valoare a conacului Marghiloman – promotor: Institutul Național al Patrimoniului;

* Restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a obiectivului „Casa compozitorului Paul Constantinescu”, aflat în municipiul Ploiești;

* Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – Centru expozițional și de evenimente „Școala Pittner” – promotor și beneficiar fiind Primăria Municipiului Reșița;

În cazul celorlalte patru proiecte, până cel târziu 30 septembrie se va finaliza etapa de contractare astfel încât, începând cu 1 octombrie, toate proiectele finanțate în cadrul acestui apel să dea start implementării.

Investițiile în valoare totală nerambursabilă de 16 milioane de euro vor fi dedicate lucrărilor de restaurare, dar și de valorificare culturală a 8 clădiri monument istoric în care vor funcționa centre culturale multifuncționale precum cel de la Sibiu al Muzeului ASTRA sau Conacul Hagiești din Sinești, Ialomița.

De asemenea, valorificarea monumentelor istorice înseamnă și susținerea activităților muzeelor, între care Muzeul „Paul Constantinescu”, în casa unuia dintre cei mai reprezentativi compozitori din România și Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, ce deține un bogat patrimoniu de istorie, arheologie și etnografie, precum și cea mai importantă colecție de arme din sudul României.

“Prin intermediul acestei finanțări, 9 monumente istorice vor căpăta o nouă înfățișare. Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: ”Pe lângă această componentă de restaurare, fiecare proiect propune un plan de valorificare bine gândit și structurat astfel încât să contribuie la diversificarea și creșterea calității actului cultural.  Astfel, nu vorbim doar de reabilitarea unei clădiri, ci și de punerea acesteia în valoare printr-o diversitate de activități cultural-artistice și educaționale destinate publicului larg. Aceste proiecte creează peste 100 de locuri de muncă, esențiale pentru domeniul patrimoniului cultural, care parcurge de ani buni o criză specialiștilor. În următoarea perioadă, vom anunța proiectele finanțate pentru cea de-a doua sesiune a apelului dedicat consolidării antreprenoriatului cultural și dezvoltării audienței și a publicului, în cadrul căruia s-au depus, în iulie a.c., 97 de proiecte”.

La Timișoara, reconversia Turnului de apă într-un centru cultural contribuie la creșterea ofertei culturale locale și regionale, prin organizarea de evenimente de teatru, muzică, film, precum și amenajarea de spații expoziționale, instalații interactive și chiar a unui micro-muzeu al cafelei.

În Băile Herculane, prin intermediul finanțării asigurate cu sprijinul Granturilor SEE (Spațiul Economic European), se va reabilita Vila Elisabeta cu o valoare istorică, arhitecturală și artistică deosebită. Clădirea va găzdui numeroase activități cultural-artistice, precum și un muzeu care să valorifice obiectele, documentele și informațiile specifice monumentului istoric și nu în ultimul rând, o bibliotecă.

Pe lângă toate acestea, în cadrul apelului se va finanța restaurarea Cetății Sarmizegetusa Regia (pentru care sunt urgente lucrări de consolidare), dar și punerea în valoare a componentelor sale arheologice: ziduri de fortificație, pavimente, piese litice (referitor la piatră, formațiuni de piatră), valoroase . În acest sens, se va crea inclusiv o aplicație IT bilingvă, disponibilă pe telefon, care să redea istoria monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană.

Programul RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 și este dedicat sectorului cultural din România.

 

 

 

Citiți și:

Noi spatii de birouri vor fi finalizate anul viitor

Centura unui municipiu va fi construita cu peste 80 mil euro

Viitoare parcare subterana cu peste 200 de locuri

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus
Translate »