Oferte locuri de munca top

Ce prevede proiectul noii Strategii Energetice a Romaniei 2018-2030

Pentru a asigura suportabilitatea costurilor cu încălzirea în condițiile creării pieței unice europene a energiei și a creșterii globale a prețurilor la energie de la nivelul redus din prezent este necesară izolarea termică a imobilelor. Această necesitate este menționată în proiectul Strategiei Energeticw a României 2018-2030, cu perspectiva anului 2050.

În strategie se menționează că pentru anul 2030, în condiții de creștere economică susținută, este estimată o scădere a intensității energetice pentru România cu 30%, până la 153 tep/mil euro2013. Acest nivel ar urma să fie mai mare cu 65% decât media europeană, decalajul fiind dificil de redus, deoarece statele membre UE au ținte ambițioase de eficiență energetică.

Consumul de energie pentru încălzirea și răcirea locuințelor este estimat pe baza spațiului de încălzit, aproximat prin suprafața totală a locuințelor (mp), a necesarului de energie pentru încălzirea unității de suprafață (kWh/ mp), care depinde, la rândul său, de calitatea izolării termice a locuinței și de numărul de grade-zile (temperatura exterioară) și a faptului că multe locuințe din România sunt încălzite doar parțial (temperatura în interior).

Suprafața celor aproximativ 7,47 milioane locuințe ocupate permanent în România în 2015 este estimată la 350 milioane mp (medie a suprafeței utile de 47 mp), din care aproape jumătate sunt locuințe încălzite parțial. Tendința de îmbătrânire a populației va conduce la scăderea ușoară a numărului gospodăriilor, până la 7,14 milioane locuințe ocupate permanent în 2030. Suprafața utilă a locuințelor este însă de așteptat să crească cu aproape 40%, la 490 milioane mp; media suprafeței utile va atinge 68 mp/gospodărie în 2030, în creștere cu aproape 50% față de 2015.

Eficiența în transformare va crește prin adoptarea soluțiilor eficiente de încălzire, precum centrale termice moderne, sobe de teracotă înlocuite cu centrale termice pe bază de gaz natural sau pompe de căldură adoptate pe scară mai largă etc. O parte a acestor investiții se recuperează în scurt timp, făcând obiectul de activitate al companiilor de servicii energetice de tip ESCO.

Descarcați aici proiectul Strategia Energetică a României 2018-2030

Cititi si

Construirea unui mare ansamblu imobiliar va demara pana la finele acestui an

Aproape 100 mil lei pentru o varianta ocolitoare

Nou proiect de parc industrial pe 7,5 hectare

Viitor mare ansamblu imobiliar pe un teren de peste 2 ha in Bucuresti

O companie de distributie isi va construi trei hale

 

Un comentariu;

  1. Adrian A. said:

    In urmă cu câțiva ani am calculat că dacă s-ar anvelopa blocurile standard cu circa 25-28 de cm polistiren sau alt izolator echivalent, nu am mai avea nevoie de sisteme de încălzire, termoficări, ci ar fi suficient soarele care intră pe ferestrele sudice aparatele electrice, prezența locatarilor, gătitul și dușul zilnic.

Sus