Oferte locuri de munca top

Ce retele de gaze sunt finantate prin POIM

A intrat în vigoare Programul național de racordare a populației la sistemul de distribuție a gazelor naturale, conform unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial. De implementarea acestuia se va ocupa Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare POIM.

Pentru perioada de programare 2014 – 2020, valoarea apelului de proiecte aferent programului național este de 968 milioane lei.

Pentru perioada de programare următoare, 2021 – 2027, valoarea stabilită este de 3.872 milioane lei.

Ce lucrări pot fi finanțate

În cadrul programului național se finanțează proiectele care vizează:

înființarea rețelelor de distribuție inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici și a clienților noncasnici de tipul instituțiilor publice, a operatorilor economici, precum și a altor categorii de beneficiari noncasnici;

extinderea rețelelor de distribuție inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici și a clienților noncasnici de tipul instituțiilor publice, a operatorilor economici, precum și a altor categorii de beneficiari noncasnici.

Aceasta cu condiția ca sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale să fie proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale.

De asemenea, extinderea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale să nu constituie obligația de a investi pentru operatorii rețelei de distribuție a gazelor naturale existente.

Extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale poate să conțină în cadrul aceluiași proiect și activități de transformare a rețelei existente de distribuție a gazelor naturale în sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale, cu condiția ca sistemul existent să fie proprietatea publică a UAT și, după caz, operatorul licențiat al sistemului de distribuție existent să nu aibă prevăzută obligația de a realiza investiții similare în sistemul existent de distribuție a gazelor naturale;

* transformarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici și a clienților noncasnici de tipul instituțiilor publice, a operatorilor economici, precum și a altor categorii de beneficiari noncasnici, cu condiția ca sistemul existent de distribuție a gazelor naturale să fie proprietatea publică a UAT și transformarea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale să nu constituie obligația de a investi pentru operatorii rețelei de distribuție a gazelor naturale existente.

Transformarea rețelei de distribuție a gazelor naturale existente în sistem inteligent de distribuție poate să conțină în cadrul aceluiași proiect și activități eligibile de extindere a sistemului inteligent de distribuție a gazelor naturale, cu condiția ca sistemul existent să fie proprietatea publică a UAT și, după caz, operatorul de distribuție existent să nu aibă prevăzută obligația de a realiza investiții similare în sistemul existent de distribuție a gazelor naturale.

Sprijin financiar acordat de autoritățile publice locale

Autoritățile publice locale pot acorda sprijin financiar sub formă de subvenții consumatorilor casnici care se află în situație de precaritate materială și/sau financiară, pe bază de anchetă socială, pentru următoarele categorii de costuri:

* suportarea în cotă-parte a costului investiției, în procent de maximum 60%, necesar pentru realizarea instalației de racordare a consumatorului la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale și a instalației de utilizare a gazelor naturale;

* suportarea tarifului de distribuție a gazelor naturale, în procent de maximum 60%, în vederea asigurării consumului de gaze naturale necesar pentru încălzirea locuinței și asigurarea apei calde menajere pe perioada sezonului rece.

Imobilele teren și/sau clădire pe care urmează să fie amplasate sistemele inteligente de distribuție a gazelor naturale sunt puse la dispoziția beneficiarului proiectului.

În acest sens, beneficiarul finanțării trebuie să aibă dreptul de proprietate / concesiune / superficie / dreptul de administrare asupra imobilului unde se realizează investiția, pe o perioadă de 5 ani de la data previzionată pentru efectuarea plății finale în cadrul proiectului.

 

Descărcați aici Ordonanța de urgență nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru aprobarea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale

 

 

 

 

Citiți și:

Cat costa manopera pentru lucrari de termoizolatii

Ce speranta are viitoarea statie de metro din Berceni

Un producator de materiale de constructii investeste intr-o noua unitate

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

 

Sus