Oferte locuri de munca top

Ce riscuri ai cand cumperi locuinta nefinalizata

Foto simbol

Una este pe hârtie, alta în realitate! Nici măcar documentele emise de autoritățile publice nu reprezintă o garanție că locuința va fi cea pentru care beneficiarii au semnat

actele de vânzare – cumpărare.  Acesta este cazul locatarilor blocului situat în Sectorul 1 al Bucureștiului, în zona Băneasa, pe str. Dobrogeanu, nr. 56. Aceștia au cumpărat apartamente din stadiul de proiect, fără să își imagineze că blocul nu va respecta nici măcar autorizația de construire.

Dezvoltatorul este o persoană fizică. Mai nou, în documentele publice Primăria Sectorului 1 ascunde numele dezvoltatorilor persoane fizice invocând (în mod eronat în opinia noastră) normele GDPR. Aceasta în pofida faptului că dezvoltatorii persoane fizice derulează activități comerciale prin construirea și vânzarea de locuințe către public.

În cazul blocului din Sectorul 1, cu toate că autorizația de construire permitea realizarea a 10 apartamente, dezvoltatorul a făcut 15. Cele 5 apartamente suplimentare sunt la subsol (trei) și la mansardă (două). Locurile de parcare subterane, prevăzute în autorizație, nu există !

Administratorul blocului, Vasile Anghelache, ne-a spus: “Ne-am trezit cu parcări supraterane, deși amplasarea lor era prevăzută în autorizație la subsol. În locul acestora, dezvoltatorul s-a gândit să construiască două apartamente și o garsonieră la subsol”.

Mai mult, canalizarea trece pe sub bloc, ceea ce este ilegal, dar nimeni nu face nimic în această privință. ”Când am făcut sesizări către toate instituțiile abilitate, nu a venit nimeni la fața locului să vadă despre ce este vorba, nici măcar cei de la ISC. Am primit răspuns că ei pot doar să le dea o amendă și că trebuie să apelăm la judecătorie. De la Consiliul General, cei care trebuiau să verifice dacă blocul a fost construit conform actelor, ne-au spus să-l dăm în judecată“, spune domnul Anghelache.

Autorizația de construire a fost emisă în anul 2012, iar administratorul blocului încearcă de 6 ani să găsească o soluție, fără a avea vreun rezultat.  Mai mult, el se teme că blocul nu va rezista în cazul unui cutremur din cauza nerespectării proiectului.

Pe lângă neregulile menționate mai este o problemă pe exteriorul blocului. Plăcuțele ornamentale lipite cu adeziv de interior au început să se desprindă. “Au căzut și pe mașinile noastre, dar nu interesează pe nimeni. De asemenea, incăperile în care ascensorul trebuia să fie montat au fost dezmembrate si vandute ”, ne mai spune acesta.

Administratorul blocului le-a propus locatarilor să ia măsuri și să angajeze un avocat în ideea că se va rezolva ceva. Însă, din cauza amenințărilor din partea dezvoltatorului locatarii se tem să facă vreun demers.  “Dezvoltatorul a început cu amenințări și de aceea vecinii se tem să facă vreun demers la judecătorie. Este și foarte costisitor să angajăm un avocat și nu ne asigură nimeni că vom câștiga”, se plânge domnul Anghelache.

Acesta ne-a trimis si o situație a neconformităților. El spune că prin semnarea procesului verbal de recepție de către toți membrii comisiei fără nici o observație s-a dat startul la ilegalități din partea investitorului.

Astfel, locatarii au constatat nerespectarea prevederilor “Autorizatiei de constructie nr. 213/18/D/13519 din 19.06.2012” ,după cum urmează:

Nr. crt. Prevederi Documentatia Tehnica pentru obținerea Autorizatiei de Construire Realizat pe teren
1. Pag. 44 – Adresa Apa Nova nr. 12520331/09.02.2012, conf. HCGMB nr. 157/2005 in Municipiul Bucuresti NU se admite racordarea directa a demisolurilor la canalizarea publica. La demisol NU s-a amenajat parcare, ci 2 apartamente + 1 garsoniera, racordate la canalizare si au fost deja inundate – caminul blocului este amplasat la cca. 2,5m sub canalizarea stradala.
2.

Pag. 55 – PMB – DGISP – Dir. Transport, drumuri si  sistematizarea circulatiei nr. 4259/25.05.2012.

Aprobare pentru asigurarea a 12 locuri de parcare. In caz de nerealizare, avizul devine nul.

NU s-a realizat nici un loc de parcare.
3. Pag. 75 – Cap. II Descrierea functionala – Circulatia verticala: pe scari + ascensor. NU s-a montat ascensor. Incaperile au fost dezmembrate si vandute separat.
4.

Pag. 77 – Acoperisul si invelitoarea

Se va prevedea termoizolarea acoperisului;

Acoperisul va fi prevazut obligatoriu cu opritoare de zapada;

Conform P118-99 se va dota fiecare etaj cu 2 stingatoare.

Acoperisul NU este termoizolat.

NU s-au montat opritoare de zapada.

NU a fost dotat cu stingatoare. NU a fost obtinuta „Autorizatia de securitate la incendiu”, conform pct. 13 din „Autorizatia de construire”.

5. Pag. 78 – MEDIU – Suprafata de spatiu verde este de 477,8 mp = 68,6%. Terenul initial cu suprafata de 696 mp a fost dezmembrat in 7 parcele, iar blocul NU are nici un cm de spatiu verde.
6. Pag. 84 – Instalatia de paratrasnet se va monta perimetral pe acoperis din platbanda OL-Zn 24×4. NU s-a montat instalatia de paratrasnet.
7. Pag. 86 – nu se admit interventii si modificari ale prezentei documentatii fara avizul proiectantului si a forurilor in drept. In PV de receptie NU s-a semnalat nici o modificare a proiectului, dar a fost schimbata destinatia initiala a constructiei. NU a intocmita Cartea Tehnica a Constructiei – nici dupa ce a fost ceruta.
8. Anexa 1+2 – Amplasare parcare – 3 la demisol, 2 in fata blocului, 2 in partea stanga cu lifturi, 5 pe terenul din spatele blocului. NU s-a amenajat nici un loc de parcare – ci 2 apartamente + 1 garsoniera.
9. Anexa 3 – Configurare parter: 2 apartamente cu 2 camere. Configurare parter: 1 apartament cu 2 camere + 1 garsoniera + 1 apartament cu 3 camere.
10. Anexa 4 – Configurare etaj 1: 2 apartamente cu 2 camere + 1 garsoniera. Configurare etaj 1: 2 apartamente cu 3 camere + 1 garsoniera.
11. Anexa 5 – Configurare etaj 2: 2 apartamente cu 2 camere + 1 garsoniera. Configurare etaj 2: 2 apartamente cu 3 camere + 1 garsoniera.
12. Anexa 6 – Configurare mansarda: 2 garsoniere. Configurare mansarda: 2 apartamente cu 2 camere + 1 apartament cu 3 camere.
13. Memoriu tehnic construire – Regim tehnic: POT = 20%; CUT = 0,7%.

POT = 96,6 %;

CUT = 5,78 %.

14.

In acord cu actele de vanzare-cumparare, dupa terminarea constructiei, terenul a fost dezmembrat in 7 (sapte) loturi – pe lotul nr. 2 fiind edificata constructia.

Conform actului juridic de dezmembrare autentificat sub nr. 1284 la dta de 14.11.2012 de notar public Violeta Simona Popescu, in baza Autorizatiei de construire nr.213/18/D/13519 din 19.06.2012 eliberata de Primaria Sector 1 Bucuresti si receptionata in baza procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor nr. 01 din data de 04.10.2012 eliberat de Primaria Sector 1 Bucuresti.

In realitate, constructia s-a realizat prin schimbarea totala a configuratiei constructiei aprobata prin “Autorizatia de construire”, deci fara nici un fel de proiect, dezmembrarea terenului sapte loturi (fara certificat de urbanism), inclusiv terenul din consola blocului, schimbarea destinatiei constructiei, precum si neamenajarea nici unui loc de parcare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus