Oferte locuri de munca top

Ce se pregateste pentru facilitatile fiscale ale constructorilor

Având în vedere problemele cu care se confruntă sectorul construcțiilor legate de penuria de forță de muncă specializată, o măsură directă de a atrage muncitori a fost propusă de către mai mulți senatori și deputați.

Propunerea legislativă vine în contexul în care ar urma să fie abrogată Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, care a acordat facilități fiscale constructorilor, dar care a vizat și modificări pentru sectoarele energiei, comunicații și financiar-bancar, modificări puternic contestate de către reprezentanții acestor sectoare.

Legat de OUG 114/2018, premierul Ludovic Orban a precizat faptul că nu vor fi abrogate și facilitațile acordate domeniului de construcții.

Ieri, premierul a declarat că în maximum 10 zile Guvernul va demara procedura de angajare a răspunderii pentru abrogarea mai multor prevederi nocive din OUG 114/2018.

În acest context, un grup de parlamentari PSD a înaintat Senatului spre dezbatere o propunere legislativă ce vizează introducerea în Codul Fiscal a facilităților acordate constructorilor prin OUG114.

Propunerea pentru modificarea art.60 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal are în vedere facilitățile deja aplicate în sectorul construcțiilor, legate de scutiri de la plata impozitelor pentru:

* angajatorii care desfășoară activități în sectorul construcțiilor : CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții, pentru domeniile de producere a materialelor de construcții și pentru activitățile de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică

* angajatorii care realizează cifra de afaceri din activități specifice domeniului construcțiilor în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală

* pentru venituri brute lunare din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă zi de minimum 3.000 lei lunar.

Propunere are ca scop stoparea migrării forței de muncă și atragerea cetățenilor români plecați să lucreze în străinatate să revină în țară. Acest aspect, arată inițiatorii propunerii legislative, a fost semnalat și de către Federația Patronatelor Societăților din Constructii care a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de forță de muncă calificată pe șantierele marilor proiecte din România și care a cerut sprijin pentru a putea reține muncitorii specializați în țară, dar și pentru a-i atrage pe cei plecați în țări precum Israel, Germania, Spania, Italia sau Marea Britanie.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

Citiți și:

In Capitala va fi construit un pod pentru fluidizarea traficului

Cum evolueaza preturile de vanzare a locuintelor pe masura dezvoltarii unui mare ansamblu rezidential

”Cu siguranta vom mari tarifele anul viitor”

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

Sus
Translate »