Oferte locuri de munca top

Ce se va schimba in achizitiile publice legate de drumurile judetene

Construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întreţinerea şi exploatarea drumurilor judeţene reprezintă o sarcină prea mare în raport cu posibilităţile financiare ale autorităţii contractante.

Un nou proiect legislativ urmărește rentabilizarea activităţii regiilor autonome/societăţilor comerciale care administrează şi execută, în condiţile legii, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întreţinerea şi exploatarea drumurilor judeţene, indiferent de sursa de finanţare în scopul desfăşurării traficului rutier, în condiţii de siguranţă a circulaţiei.

Proiectul inițiat de un grup de parlamentari PSD propune modificarea Legii 98/2016 privind achiziţiile publice.

Inițiatorii spun că actualul procent de 80%, stabilit prin art 31 din Legea 98/2016, din activităţile persoanei juridice controlate care sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredinţate de către autoritatea contractantă care o controlează, este prea mare în raport cu posibilităţile financiare ale autorităţii contractante.

Dacă s-ar menţine acest procent, susțin parlamentarii PSD ce au inițiat noul proiect legislativ, s-ar ajunge în situaţia în care ar fi imposibilă finanţarea de către autoritatea administraţiei publice judeţene, în condiţii de normalitate, a activităţii celorlalte instituţii şi servicii publice de interes judeţean finanţate de către acea autoritate.

Pe de altă parte, ei precizează că regiile autonome/societățile comerciale au pe lângă obiectul principal de activitate menţionat mai sus şi alte activităţi secundare, din care obţin venituri care se includ în cifra de afaceri.

De asemenea, pentru rentabilizarea societăţilor comerciale de interes judeţean, inițiatorii proiectului consideră că este necesar ca acestea să contracteze şi alte lucrări decât cele care fac obiectul excepţiei prevăzute.

Având în vedere că menţinerea procentului de 80% influenţează în mod negativ atât activitatea persoanei juridice controlate cât şi a autorităţii contractante care controlează, parlamentarii propun reducerea acestui procent de la 80%, la 30%. Ei doresc ca textul final să fie astfel: „mai mult de 30% din activităţile persoanei juridice controlate sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredinţate de către autoritatea contractantă care o controlează sau de către alte persoane juridice controlate de respectiva autoritate contractantă.”

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus