Oferte locuri de munca top

Ce se va schimba in calculul performantei energetice a cladirilor

Modificările privind modul de calcul al performanței energetice a clădirilor reprezintă o reglementare practic total nouă, deoarece la baza acesteia stau standardele europene EPBD ale căror versiuni din 2017-2018 sunt toate fie mult modificate, fie chiar noi.

Aceasta cu toate că inițial contractul Ministerului cu Universitatea Tehnică de Construcții București prevedea doar revizuirea Mc001 din 2006, afirmă conf.univ.dr.ing. Cătălin Lungu, prodecan FII-UTCB/Vicepreședinte REHVA & AIIR.

Perioada în care a fost elaborată reglementarea Mc001 s-a întins pe mai mult de doi ani (inclusiv perioadele de avizare în comitetul tehnic al MDRAP) și încă nu este încheiată. ”Estimăm că până la oficializarea ei prin publicarea în Monitorul Oficial vor mai trece câteva luni (poate 3, poate 6 …), durata depinzând de finalizarea etapei de notificare la Comisia Europeană”, subliniază domnul Lungu.

Oricum versiunea publicată de ARENA Construcțiilor (redactarea a 2-a, revizia 5) nu este cea finală, fiind încă necesare completări și corecții – minore într-adevăr – precum și includerea observațiilor concludente care mai vin în această perioadă de la auditorii energetici activi, de la diversele autorități sau specialiști implicați în acest domeniu.

Mc001 a fost revizuită cu contribuția tuturor actorilor specializați din piață, Universitatea Tehnică de Construcții din București fiind coordonatorul și contributorul principal, susținut cu competență de UAIUM, UPT, UTC, AIIR si OAER. Din afara consorțiului de elaborare, un ajutor foarte important a venit din partea INCERC-București și UGAI.

Ce noutăți aduce metodologia de calcul al performanței energetice

Din punct de vedere al conținutului, metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor aduce mai multe noutăți.

Cătălin Lungu menționează doar câteva dintre ele:

1- forma și conținutul certificatului de performanța energetică (CPE). Inclusiv anexa la CPE se modifică substanțial, fiind spre exemplu introduse și clasele de mediu în afara celor de performanță energetică; de asemenea, apar elemente suplimentare de siguranță ale CPE, anticipând realizarea unei baze naționale de înregistrare a acestora;

2 – se modifică procedurile de calcul (calcul cel puțin lunar) pentru toate tipurile de consumuri de energie pentru încălzire, preparare apă caldă de consum, ventilare, răcire, pentru climatizare și iluminat; calculele vor fi mult mai complexe și obiceiul de a face calcule doar cu calculatorul de buzunar va dispărea, devenind foarte util un soft specializat de calcul;

3 – sunt înasprite criteriile minime de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri, rezidențiale sau nerezidențiale;

4 – sunt definite condițiile pentru clădirile nZEB (cu consum energetic aproape de zero);

5 – este introdus calculul economic bazat pe costul global optim.

Cu siguranță, mai spune Cătălin Lungu, va fi necesară o reinstruire/pregătire continuă a tuturor auditorilor energetici.

Dar, pe de o parte, este foarte probabil ca o perioadă după oficializare, Mc001 în forma revizuită să coexiste cu Mc001-versiunea din 2006. ”Noi, ca autori, am propus o perioada de «acomodare» de 6 luni. Pe de altă parte, suntem deja în măsură să propunem, atât auditorilor energetici atestați, cât și celor care doresc să devină auditori, cursuri de pregătire continuă și de atestare”, afirmă conf.univ.dr.ing. Cătălin Lungu, prodecan FII-UTCB. Totodată, îi încurajează pe toți cei interesați de domeniul performanței energetice a clădirilor să citească Mc001-revizuită și să vină în următoarele săptămâni cu propuneri concrete de îmbunătățire sau chiar corectare, dacă este cazul.

 

 

Citiți și:

A treia etapa a unui parc industrial, in pregatire

O unitate de productie va fi construita pe aproape 9 ha

Viitoare spatii comerciale de aproape 70 mii mp, in Bucuresti  

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus