Oferte locuri de munca top

Ce trebuie sa stie clientii casnici de gaze naturale incepand cu 1 iulie 2020

Eliminarea prețurilor reglementate pentru furnizarea de gaze naturale clienților casnici începând cu 1 iulie anul acesta este pregătită de ANRE.

Astfel, au fost propuse mai multe măsuri pentru asigurarea furnizării gazelor naturale la clienţii casnici, cu scopul de a elimina preţurile reglementate de furnizare pentru această categorie de clienţi.

ANRE urmărește stabilirea măsurilor de informare ce se impun în vederea liberalizării pieţei interne a gazelor naturale la data de 1 iulie 2020, având ca scop asigurarea continuităţii în furnizarea gazelor naturale a clienţilor casnici.

Ce măsuri sunt propuse

Un proiect de ordin ANRE propune mai multe măsuri:

* informarea lunară a clienţilor casnici de pe piaţa reglementată de către furnizorii acestora, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2020, cu privire la :

– încetarea aplicabilităţii preţurilor reglementate începând cu data de 1 iulie 2020 şi

– necesitatea încheierii până la data de 30 iunie 2020 a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, oferta cu prețul propus pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, precum şi

– informaţii privind opţiunile clientului casnic în situaţia neacceptării ofertei propuse de furnizorul actual.

* introducerea unei perioadei de tranziție de 12 luni, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în care clienţilor casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată. Excepţie fac prevederile privind preţul final reglementat, iar preţul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021.

* preţul de furnizare a gazelor naturale aferent ofertei comunicate clientului casnic trebuie să fie transparent şi rezonabil.

Pentru a fi comparabil cu preţul de furnizare reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei până la data de 30 iunie 2020, acesta trebuie să fie exprimat în (lei/MWh) şi trebuie să cuprindă toate costurile aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu servicii reglementate incluse.

În cazul în care furnizorul de gaze naturale şi-a rezervat dreptul de a ajusta, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, prețul de furnizare aferent ofertei comunicate clientului casnic trebuie să se indice în mod transparent motivele care pot conduce la variaţia preţului și trebuie descrisă în mod explicit metoda prin care preţul respectiv variază.

Ce impact vor avea măsurile asupra clienților finali

Noile măsuri vor pune la dispoziţia clienţilor casnici mai multe mijloace de informare în legătură cu opţiunile pe care le au în procesul trecerii lor de pe piaţa reglementată pe piaţa concurenţială.

Totodată, va fi asigurată continuitatea în furnizarea gazelor naturale pentru acei clienţi casnici care nu au încheiat la momentul liberalizării un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.

De asemenea, va fi asigurată continuitatea în furnizarea gazelor naturale după terminarea perioadei de tranziţie pentru acei clienţi casnici care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, explică ANRE.

 

Descărcați aici Proiectul de ordin

 

 

 

 

Citiți și:

Ansamblu cu locuinte si spatii comerciale, aprobat in zona centrala a Bucurestiului

Peste 58 mii mp scd intr-o viitoare fabrica

Peste 12 mii mp de noi spatii de depozitare, in portofoliul unui cunoscut dezvoltator

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »