Oferte locuri de munca top

Ce va construi Bosnia Hertegovina cu bani europeni

180 de milioane de euro va acorda BERD ca împrumut pentru construirea de noi  secțiuni din Coridorului Vc, principalul proiect de infrastructură de transport al Bosniei-  Herțegovinei.

În baza unui acord semnat ieri, BERD finanțează construirea a trei noi secțiuni ale Coridorului Vc din cadrul Federației Bosnia și Herțegovina, cu o lungime totală de aproximativ 15,8 km.

Împrumutul va fi acordat în două tranșe, după cum urmează:

* Tranșa 1 de până la 120 de milioane euro pentru a cofinanța cu Banca Europeană de Investiții (BEI) construcția unei secțiuni de autostradă de la Poprikusa la Nemila. Această tranșă va finanța și construcția tunelului Ivan;

  • Tranșa 2 de până la 60 de milioane de euro pentru finanțarea construcției unei secțiuni de autostradă de la intersecția de la Mostar către tunelul Kvanj.

Uniunea Europeană este partenerul strategic al BERD în dezvoltarea Coridorului Vc.

Se preconizează că împrumutul va fi cofinanțat printr-o subvenție de investiții în valoare de 11,8 milioane de euro din partea Uniunii Europene, prin Cadrul de investiții pentru Balcanii de Vest (WBIF), care urmează să fie aprobat în decembrie 2018.

Proiectul va extinde infrastructura rutieră existentă prin construirea de noi secțiuni ale autostrăzii care vor îmbunătăți semnificativ mobilitatea și vor spori siguranța traficului. Împrumutul face parte dintr-un angajament mai larg ca urmare a semnării în februarie 2018 a unui Memorandum de înțelegere între BERD și miniștrii transporturilor și comunicațiilor din cadrul Federației Bosnia și Herțegovina și Republica Srpska pentru un program de investiții de peste 700 de milioane de euro pentru perioada 2018 – 2020.

Coridorul Vc este o ramură a celui de-al cincilea coridor paneuropean și cu o lungime totală de 700 km va lega Ungaria și Croația de Est în Bosnia și Herțegovina și Marea Adriatică. Cea mai lungă parte a traseului trece prin Bosnia și Herțegovina, în timp ce drumul servește și ca cea mai scurtă legătură dintre partea estică și cea sudică a Croației.

De la începutul operațiunilor sale în Bosnia și Herțegovina, BERD a investit 2,1 miliarde de euro în aproape 150 de proiecte din țară.

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus
Translate »