Oferte locuri de munca top

Cele mai frecvente abateri constatate de Inspectoratul de Stat in Constructii

Documentațiile tehnice incomplete, cu date insuficiente sau eronate reprezintă una dintre principalele abateri constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, în urma unui control tematic care viza autorizarea lucrărilor pentru clădirile cu mai mult de opt niveluri, precum și autorizarea lucrărilor de reabilitare termică. Controlul s-a desfășurat la nivelul tuturor inspectoratelor regionale, în perioada 12 septembrie – 9 decembrie 2016.

În timpul controalelor efectuate au fost urmărite aspectele care privesc cerința fundamentală „rezistență mecanică și stabilitate” și alte aspecte care privesc legalitatea emiterii autorizațiilor de construire.

Pe lângă neconformitatea menționată mai sus, principalele încălcări de norme constatate, cu grad mare de repetabilitate, au fost:
* documentații a căror parte scrisă nu a fost vizată spre neschimbare;
* lipsa avizelor de la furnizorii de utilități sau în două dintre cazuri aviz negativ de la furnizorul de energie electrică;
* proiecte pentru clădiri de locuințe care nu au fost verificate la toate cerințele fundamentale (securitate la incendiu, economie de energie și izolare termică, protecție împotriva zgomotului);
* documentații care nu conțin referatele de verificare a proiectului pentru instalații sanitare, electrice, termice sau documentații tehnice pe specialitățile instalații sanitare, electrice, termice care nu sunt verificate de verificatori de proiecte atestați.

„Ca urmare a controlului tematic, se poate concluziona că neconformitățile constatate la emiterea autorizațiilor de construire nu sunt în măsură să afecteze cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate”, arată reprezetanții ISC.

Controlul tematic s-a desfășurat la organele administrației publice locale, care au emis autorizații de construire începând cu anul 2014.

Investigația inspectorilor în construcții a vizat maniera în care au fost emise autorizațiile de construire pentru intervenții la imobilele cu regim de înălțime mai mare de P + 8 Etaje, pentru construcții noi cu regim de înălțime mai mare de P + 8 Etaje și pentru blocurile de locuințe la care s-au efectuat sau sunt în curs de efectuare lucrări de reabilitare termică.

Sinteza activității de control evidențiază 590 de verificări efectuate privind autorizațiile de construire emise, pentru:
* 211 autorizații de construire pentru construcții noi;
* 240 autorizații de construire pentru intervenții asupra construcțiilor existente;
* 139 autorizații de construire pentru reabilitări termice.

 

Măsuri aplicate

În funcție de situația constatată, inspectorii în construcții au dispus mai multe măsuri:
* pentru neconformități constatate, prin actele de control încheiate, inspectorii în construcții au dispus măsuri de completare a documentațiilor tehnice cu toate elementele necesare respectării prevederilor legale la emiterea autorizațiilor de construire (avize de la furnizorii de utilități, verificarea documentațiilor tehnice la toate cerințele fundamentale, aplicarea vizei spre neschimbare, verificarea documentațiilor tehnice pentru toate specialitățile etc.);
* pentru acele autorizații de construire la care au fost constatate încălcări ale prevederilor legale la emiterea acestora au fost întocmite adrese către instituțiile prefectului competente, prin care s-a solicitat atacarea acestora în instanța de contencios administrativ, în conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 50/1991;
* pentru nerespectarea prevederilor legale la emiterea autorizațiilor de construire, emitenții au fost sancționați contravențional sau urmează să fie sancționați după comunicarea datelor de identificare ale acestora.

 

 

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia aprilie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus