Oferte locuri de munca top

Cele mai frecvente greseli la achizitia unei locuinte

Cum mulți dintre cumpărători își achiziționează pentru prima dată o locuință nu au nici un fel de experiență în astfel de achiziții. Ca urmare, fac greșeli pe care un investitor care cumpără frecvent nu le mai face demult.

Așa se face că atunci când cumpără pentru prima dată o locuință oamenii nu se informează suficient și nu sunt atenți la detalii. Și aceasta este cea mai frecventă greșeală!

De cele mai multe ori nici nu știu clar ce caută și se lasă ispitiți de o prezentare frumoasă alegând o locuință care, de fapt, nu li se potrivește – ori ca buget, ori ca împărțire a spațiului.

Aurelia Șeremet, agent imobiliar din București, spune că mulți beneficiari nu numai că evită agențiile imobiliare, dar evită și să consulte specialiști și experți în domeniu. Ori, lipsa de informații duce la alegeri greșite care îi costă atât bani cât și timp, efort si energie.

În același timp, Daniela Mureșan, agent imobiliar din Constanța, este de părere că în general cumpărătorii de locuințe nu își calculează bine cheltuielile ulterioare. 

Cele mai mari temeri ale cumpărătorilor

Când cumpără o locuință cel mai tare oamenii se tem de viciile ascunse ale proprietății. De asemenea, se tem că la finalizarea proiectului nu va fi calitatea promisă a finisajelor atât interioare, cât și exterioare ale blocului sau casei/vilei.

O altă teamă pe care o au este cea legată de vecinătățile sau împrejurimile proprietății. În zilele noastre mulți dintre cumpărători manifestă și o lipsă de încredere față de dezvoltatorii imobiliari. Le este teamă ca dezvoltatorii sau constructorii să nu ajungă în incapacitate de plată sau în insolvență. Asta ar însemna ca ei să nu livreze la timp viitoare locuință, în condițiile în care cumpărătorii au plătit un avans important, spune Aurelia Șeremet.

În plus, atunci când pentru a cumpăra o locuință beneficiarii contractează un credit imobiliar se tem de viitoare creșteri ale dobânzilor bancare.

Facilitățile pe care le solicită cel mai des potențialii cumpărători

Când aleg un apartament în care vor să locuiască sau pe care vor să îl închirieze, beneficiarii analizează în primul rând poziția proprietății în zonă. Asta înseamnă că apreciază dacă au acces ușor către mijloacele de transport în comun, dacă în apropiere este o zonă comercială bine dezvoltată sau o zonă de agrement.

De asemenea, contează foarte mult dacă în zona în care se află sunt unități de învățământ superior, licee, școli, grădinițe. ”O facilitate importantă pentru un potențial cumpărător este locul de parcare. Aceasta mai ales în București, unde locul de parcare a devenit chiar un factor decisiv în decizia de achiziționare a unei proprietăți”, subliniază doamna Șeremet.

Consultanța acordată de intermediar la întocmirea actelor necesare tranzacției este, de asemenea, importantă, afirmă Daniela Mureșan.

Fiecare proprietate are clientul său !

Cel mai bine se vând în această perioadă în București locuințele cu prețuri mari, adică locuințele de lux, susține Aurelia Seremet, agent imobiliar din București. Și, evident, sunt urmate de proprietățile cu prețuri medii și mici care se încadrează la produsul de creditare Prima Casă.

Dar cum este o ofertă mare proprietăți, cu diverse prețuri și caracteristici, fiecare proprietate are clientul său. Totuși, proprietățile cu prețuri medii se vând ceva mai repede decât cele cu prețuri mici care se vând cel mai lent în această perioadă, apreciază sursa citată.

Dacă prețul este corect, adică prețul pieței, timpul mediu de vânzare a unei locuințe este de aproximativ 10-15 zile, fiind este mai lung decât anul trecut, ne-a spus Daniela Mureșan, agent imobiliar din Constanța.

Însă, de regulă, timpul mediu de vânzare a unei locuințe este de 3-4 luni, din momentul în care a început să își caute locuința în zona agreată și cu bugetul bine stabilit. În acest moment în piața imobiliară din București, timpul este mai lung decât anul trecut cu o medie de o lună de zile, o lună și jumătate, adică 45 de zile în medie ca durată de timp, apreciază Aurelia Șeremet.

Aurelia Șeremet se așteaptă la o ușoară ieftinire a proprietăților cu prețuri mici și medii, în timp ce proprietățile de lux se vor menține la același preturi.

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Ce isi propune unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuinte din piata

Un important om de afaceri local pregateste construirea unui mare ansamblu la malul marii

Proiect logistic, amanat din cauza semnalelor rele

17 mil de euro pentru lucrari de infrastructura in Moldova

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus