Oferte locuri de munca top

Cererea eligibilă este aproape de oferta de locuinte noi

Mai mult de jumătate dintre potențialii cumpărători de locuințe în București (60%) caută apartamente nou construite, sunt de părere cei de la agenția digitală AlphaBeta care au realizat o hartă a prețurilor și a ofertei de locuințe pentru prima parte a anului 2018.  

Cu toate că există un trend ascendent al construcțiilor, în toate sectoarele există și o scădere de interes a populației pentru achiziționarea de noi locuințe. Fie climatul politic, fie dobânzile/condițiile practicate de către bănci au dus la această situație în piață.

Piața este în prezent în stadiul în care cererea eligibilă este relativ aproape de ofertă. Nivelul total al vânzărilor este aproximativ comparabil cu anul 2007.

„De altfel, în ultimele 18 luni, pentru prima dată de la boom-ul precedent (2007-2008), multe proiecte vând în afara planului, de obicei până la 20% dintre locuințe înainte de începerea construcției iar, în unele cazuri, chiar mai mult”, spune Alexandru Boghiu, de la Alphabeta.

În prezent, nivelul de pre-vânzare înainte de începerea lucrărilor de construcție variază de la 20 până la 40%.

*54%, aproape 3.050 de unități aparțin segmentului de mijloc inferior, cu prețuri de vânzare de circa 1.140 euro/mp net,

* 19% dintre apartamentele disponibile aparțin segmentului de piață low-end, aproximativ 930 euro/mp net,

*25% aparțin segmentului de piață superioară, aproximativ 1400 euro/mp net,

* 2% din segmentul de vârf.

Cele mai multe locuințe sunt scoase la vânzare în Sectorul 6, peste 1.500, iar cele mai puține în Sectorul 5, sub 250 de unități, potrivit analizei menționate.

Aceste cifre sunt însă în urcare în toate sectoarele dar statisticile încă nu sunt actualizate.

De asemenea, cel mai ridicat preț mediu apare în Sectoarele 2 și 3, cu 1.307 euro/mp și, respectiv, 1.308 euro/mp.

„În acest tablou stau oarecum separate zonele de Centru și Nord-Centru, unde media prețurilor este mai ridicată cuprinsă între aproximativ 1.400 euro/mp și 2.200 euro/mp. Acestea sunt considerate o zonă premium-high, unde așteptările vânzătorilor, dar și cele ale cumpărătorilor sunt superioare față de celelalte zone ale orașului”, explica Alexandru Boghiu.

 

Citiți și:

Un mare ansamblu imobiliar din Bucuresti va obtine autorizatia de construire

Cine lupta pentru proiectarea unui drum de peste 22 km

Peste 21 mil de euro, investitii pentru unitati de invatamant

In ce stadiu este proiectul conductei de transport gaze din Marea Neagra

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

Sus
Translate »