Oferte locuri de munca top

Certificarea profesionala a constructorilor, o necesitate

Cu toate că domeniul constructiilor este unul reglementat, totusi se constata des incalcari ale legislatiei intrucat, mai ales constructia de locuinte, a fost si este atractiva pentru speculanti, arată reprezentantii Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.

Intr-o scrisoare publica ei spun că resimt nevoia unei reglementari speciale pentru a nu permite acestor speculanti implicarea in realizarea unor lucrari care inseamna si multa responsabilitate.

Incepand cu anul 1998 din partea Constructorilor a existat solicitarea catre Guvernul Romaniei de a elabora un act normativ prin care sa se impuna CERTIFICAREA PROFESIONALA A FIRMELOR din constructii.

Federatia, alaturi de alte asociatii profesionale si patronale, s-a implicat in elaborarea mai multor variante de proiecte de acte legislative, care au fost primite cu entuziasm de toate guvernele din 1998 pana in 2018 dar au fost amanate sistematic.

Ultima informatie pe care FPSC o are in acest moment este ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are termen de elaborare a unui astfel de act normativ luna august 2019. Ministerul doreste sa se faca o certificare a firmelor din constructii mai mult din punct de vedere statistico-administrativ, ceea ce in opinia FPSC nu reprezinta decat o inventariere/certificare formala.

”Intarim si pe aceasta cale ideea ca o astfel de «certificare» nu este utila nici breslei, nici beneficiarului. Dorim o certificare reala realizata pe baza unor analize de amploare pe fiecare firma din punct de vedere tehnic, administrativ, juridic, al dotarii cu personal si utilaje, al calitatii lucrarilor executate, al respectarii legislatiei etc., cu implicarea mediului asociativ profesional si patronal, a Inspectiei de Stat in Costructii, a mediului academic/universitar!, afirmă reprezentantii FPSC. Doar in acest fel, considera ei, atat constructorul, cat si beneficiarul vor fi protejati si vor putea fi evitate situatii precum cazul blocului cu 54 de apartamente, distrus de un incendiu, in Sectorul 5 al Bucurestiului.

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus
Translate »