Oferte locuri de munca top

Certificat de urbanism, solicitat si eliberat online

Spre deosebire de alte primării aflate încă în epoca de piatră în ceea ce privește digitalizarea și transparentizarea activității, primăria municipiului Oradea a anunțat că certificatul de urbanism se poate solicita și elibera online.

Prin modificările aduse în 2012 prin Legea 195 la Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor în construcții s-a impus ca fiecare autoritate publică locală să organizeze un birou unic, astfel încât cetățeanul care dorește să obțină o autorizație de construire să obțină această autorizație cu toate avizele necesare fără să mai meargă pe la toți avizatorii.

”Lucrurile par a fi simple, însă în realitate sunt mult mai complicate, noi am avut mai multe discuții în acest sens cu toți avizatorii și am convenit pașii pe care fiecare dintre noi trebuie să-i facem pentru ca în final acel birou unic să funcționeze. În această perioadă, fiecare dintre entitățile care urmează să elibereze un aviz își fac o procedură online, urmând ca în perioada următoare să integrăm toate aceste proceduri și să punem în funcțiune și acest birou unic. De asemenea, urmează să eliberăm în format electronic aproape toate actele solicitate Arhitectului Șef, de la autorizație de construire pentru clădiri cu valoare mai mică, anexe, certificare de nomenclatură stradală, prelungiri de certificate de urbanism și autorizații de construire”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Arhitectul-șef Radu Fortiș a prezentat în detaliu cum funcționează modalitatea online de obținere a certificatului de urbanism.

Astfel că cetățeanul sau persoana juridică care depune solicitarea prin portalul Primăriei Municipiului Oradea (nu necesită autentificare) pe: www.oradea.ro la secțiunea Ghișeul online plăți – Certificate de urbanism.

Apoi completează formularul online în secțiunea persoana fizică sau persoană juridică:

* atașează toate documentele solicitate în format PDF respectând instrucțiunile din machete, * efectuează plata cu cardul prin serviciul automat de plată – Global Pay, calculată automat după HCL-ul în vigoare, în funcție de suprafața terenului.

După aceste proceduri se transmite formularul, iar sistemul îi trimite automat cetățeanului un e-mail pentru confirmarea cererii.

După confirmare, biroul Gestionare Date preia solicitarea din portal în sistemul intern de management al documentelor, iar dacă datele sunt corect introduse, se înregistrează cererea și se transmite către Serviciul de specialitate (Serviciul Autorizări Construcții)

Cetățeanul primește o notificare automată pe e-mail cu numărul de înregistrare.

„După această etapă, procedura continuă la noi, la Instituția Arhitectului Șef, Serviciul Autorizări Construcții demarează procedura de prelucrare date şi emitere Certificat de Urbanism, în sistemul intern al primăriei și comunică prin portal cu cetățeanul /persoana juridică pentru o eventuală completare de documentație, dacă este cazul, cu respectarea prevederilor legale după care elaborează Certificatul de Urbanism. Serviciul Autorizări Construcții încarcă automat Certificatul de Urbanism semnat olograf în sistemul intern de management al documentului, iar Compartimentul gestionare date pune certificarea digitală (semnătura digitală forma juridică a instituției) și expediază certificatul de urbanism. Soluționarea se închide pe fluxul de lucru, urmând ca la final solicitantul să primească o notificare automată pe e-mail privind soluționarea cererii”, a precizat Radu Fortiș.

De asemenea, arhitectul-șef a menționat că din punctul de vedere al Instituției Arhitectului Șef această noutate reprezintă o fluidizare a întregului circuit al documentelor și este o facilitate pe care Primăria Oradea o oferă în plus cetățenilor.

Certificatul de urbanism se eliberează în mod normal în 30 de zile, iar în cazul emiterii în regim de urgență în 48 de ore. Taxa de urgență în acest caz este de 200 lei.

”În ultimii ani, este evident pentru oricine că orașul nostru a devenit un oraș atractiv, cu investiții în creștere, oamenii au construit, și-au reabilitat și și-au extins construcțiile de aici, domeniul imobiliar a luat un avânt consistent, mulți oameni din alte județe ale țării decid să-și plaseze economiile în investițiile imobiliare în Oradea și evident că toate acestea au generat un volum foarte mare de muncă la Instituția Arhitectului Șef și, implicit, o relație completă cu solicitantul”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

 

 

 

Citiți și:

Cat costa un abonament pentru lucrari de mentenanta a instalatiilor

Constructii cu peste 50 mii mp sc vor fi desfiintate

Expansiunea marilor retele de retail continua cu trei noi unitati in provincie

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus