Oferte locuri de munca top

Certificate de performanta energetica: ce ar putea aduce nou revizuirea Directivei europene

Ar trebuie reînnoită metodologia care le stă la bază emiterii certificatelor de performanță energetică, susține Adrian Joyce, directorul Campaniei Renovate Europe, care solicită o reformă ca parte a viitoarei revizuiri a Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD).

Cadrul certificatelor trebuie să fie serios actualizat și îmbunătățit odată cu revizuirea EPBD la sfârșitul acestui an.

Certificatele de performanță energetică au un potențial imens, încă neexploatat, de a ajuta Europa să scadă nivelul de dioxid de carbon din atmosferă.

Unele dintre criteriile de referință și politicile – care sunt de admirat – ale Green Deal se bazează pe ipoteze și seturi de date fundamentate prea des pe metodologii diverse și uneori divergente.

Certificatele de performanță energetică se încadrează în această categorie.

Acestea pot fi esențiale în adunarea cifrelor și valorilor precise și actualizate atât de necesare pentru decarbonizarea clădirilor noastre.

Cu date mai multe și mai bune, autoritățile publice vor putea să urmărească mai bine progresul în ceea ce privește obiectivele stabilite, pentru a planifica strategii viitoare de renovare bazate pe lacunele identificate și pentru a dezvolta schemele de sprijin social necesare pentru cei care au nevoie.

Proprietarii de case și întreprinderile vor avea, de asemenea, o imagine mai clară a ceea ce trebuie făcut pentru a asigura viitorul clădirilor lor la standarde neutre din punct de vedere climatic.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, cadrul certificatelor trebuie să fie serios actualizat și îmbunătățit odată cu revizuirea EPBD la sfârșitul acestui an.

Actualul mozaic de performanță energetică nu va face decât să se înrăutățească situația

Concepute inițial ca un instrument de piață pentru a influența deciziile de cumpărare și închiriere ale proprietarilor de clădiri și ale locatarilor, aceste documente colorate pot face mult mai mult dacă sunt proiectate corect și includ setul potrivit de date.

Actualul cadru, creat pentru a oferi statelor membre flexibilitate maximă, a avut ca rezultat o mare diversitate de metodologii naționale, modul în care sunt prezentate informațiile colectate și costurile pentru proprietarii de clădiri din cele 27 de state membre UE.

Revizuirea Directivei EPBD este oportunitatea de a obține corect metodologia de emitere a certificatelor de performanță energetică.

Comisia Europeană trebuie să asigure o mai bună convergență a metodelor naționale, altfel, mozaicul de performanță energetică pe care îl vedem în prezent nu va face decât să se înrăutățească.

Acest lucru va spori în mod semnificativ rolul și potențialul CPE nu numai ca instrument de informare pentru ocupanții clădirilor, ci și ca instrument pentru a lega condițiile preferențiale de finanțare cu renovările de calitate.

Date mai bune și mai fiabile vor contribui la integrarea sectorului financiar.

O calitate mai ridicată a energiei echivalează cu facturi mai mici la energie și, prin urmare, cu o evaluare mai bună a riscului.

Băncile ar trebui încurajate să solicite certificatele de performanță energetică în cadrul cererilor de credit ipotecar, o practică care se întâmplă deja, dar care ar putea fi implementată de mai mulți creditori.

Date reale privind clădirile

În loc să se bazeze pe evaluări care folosesc adesea date învechite, certificatele ar trebui întotdeauna produse prin vizite la fața locului.

Eliberarea unui certificat bazată pe date și comportamente de performanță din lumea reală este singurul mod în care pot fi produse recomandări precise pentru câștiguri viitoare de economisire a energiei.

Progresele tehnologice înseamnă, de asemenea, instalarea de senzori în clădiri pentru a transmite citirile înapoi la bazele de date centrale.

Acest lucru îmbunătățește calitatea datelor utilizate, construiește încredere în rândul proprietarilor de clădiri că certificatele reflectă cu exactitate lucrările de renovare efectuate.

În cele din urmă, fiecare certificat trebuie să prezinte o cale de renovare completă pentru fiecare clădire pentru a-și atinge potențialul complet de performanță energetică până în 2050.

Conectarea fiecărui certificat la pașaportul de renovare a clădirilor și la Jurnalele digitale ale clădirilor va ajuta în acest sens.

Certificatele bine concepute, amplasate într-un cadru de reglementare robust, pot debloca potențialul neexploatat al clădirilor și pot sprijini drumul către un viitor neutru din punct de vedere climatic.

Certificatele de performanță energetică sunt un instrument puternic, al cărui potențial este în prezent subutilizat și subevaluat. Acest lucru trebuie să se schimbe. Acum este șansa de a seta corect CPE în viitoarea propunere EPBD. Este o condiție prealabilă dacă UE dorește să-și atingă obiectivele pentru 2050, este de părere Adrian Joyce, directorul Campaniei Renovate Europe.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus