Oferte locuri de munca top

Chiriile au evoluat diferit in functie de tipul locuintei

Chiriile cerute de proprietari pentru locuințele mici (în special garsoniere şi apartamente de două camere) au scăzut în lunile martie şi aprilie, în timp ce pentru locuințele mari (apartamentele cu patru camere sau case – vile) au rămas constante sau chiar au crescut ușor, potrivit portalului de anunțuri imobiliare Titirez.ro

În marea majoritate a cazurilor, în ciuda scăderilor, totuși chiriile de pe segmentul locuințelor mici nu au scăzut sub minimul din ultimul an, fiind comparabile cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiștii imobiliari atrag atenția că înainte de decretarea stării de urgență, în lunile ianuarie şi februarie s-au înregistrat chirii medii mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro, declară: “Acum cererea se întâlneşte cu oferta, negocierile se poartă în funcţie de mulţi factori, iar evoluţiile reale ale preţurilor chiriilor le vom vedea în câteva luni. Pe scurt, totul se va adapta as it goes, iar momentan singurele pe care ne putem baza sunt trendurile de scădere şi creştere pentru perioade scurte de timp şi pe comparaţii cu perioade similare ale anului trecut”,

În zona de nord (Băneasa și Aviației), chiriile medii ale garsonierelor au înregistrat o scădere faţă de lunile ianuarie – februarie, fără însă a coborî sub media perioadei similare a anului trecut. Apartamentele de două camere au avut scăderi mai marcante, în timp ce apartamentele de trei camere au rămas la preţ constant. În schimb, apartamentele mai mari – de 4 camere – şi vilele au avut o creştere a preţului de închiriere, pe fondul unei cereri mai mari.

Zonele Floreasca și Dorobanți, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, cu o excepţie marcantă: vilele şi apartamentele mari au avut preţuri de promovare mai mici la închiriere faţă de perioada precedentă. O posibilă explicaţie poate fi faptul că majoritatea vilelor şi apartamentelor spaţioase din aceste zone erau închiriate în principal de companii în scop office sau comercial (spaţii de birouri, restaurante, grădiniţe private, birouri de consultanţă etc.). Acesta este şi segmentul care a fost cel mai puternic lovit de criză, rezultând o scădere marcantă a cererii pentru aceste tipuri de proprietăţi din zonele scumpe ale Capitalei.

O situație similară s-a observat şi în centrul Capitalei, în ceea ce priveşte apartamentele mari şi vilele. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 4+ camere au suferit corecţii de preţ, explicaţia fiind tot legată de căderea cererii pentru spaţii de birouri. Chiriile pentru garsoniere şi apartamente de două – trei camere s-a menţinut constante, în media din ultimul an.

Berceni este unul dintre cartierele bucureștene în care s-au menţinut chiriile, chiar existând o creştere pentru apartamentele de două camere. În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari și Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Retail și Office

În ceea ce priveşte chiriile în zona de retail, dar şi în cea de office, lucrurile stau diferit, având în vedere închiderea temporară a businessurilor din centre comerciale şi migrarea spre lucrul de acasă.

După ridicarea stării de urgenţă din 15 mai, perspectivele de îmbunătăţire sunt firave, regulile de desfăşurare a activităţii comerciale fiind în continuare stricte.

Multe dintre businessurile care ocupau spaţii comerciale bune până la debutul pandemiei nu se vor mai întoarce în activitate, iar asta înseamnă că vor exista oportunităţi de upgrade pentru companiile cu un cash-flow bun.

 

 

 

Citiți și:

Proiect pentru un nou parc logistic, pe mai mult de 7 ha

Parcaje subterane in Capitala, de peste 32 mil euro

Ce companii pregatesc noi pasaje supraterane in Bucuresti

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

2 Comentarii

Sus