Oferte locuri de munca top

Cine ar mai putea detine functia de arhitect-sef

Deși legislația în vigoare prevede postul de arhitect-șef ca structură răspunzătoare în domeniul sistematizării, amenajării teritoriului și urbanismului, această structură nu este ocupată sau chiar lipsește din organigrama multor primării de comune și orașe mici, după cum atrage atenția deputatul Florin-Claudiu Roman în expunerea de motive a unui proiect legislativ ce oferă o soluție pentru această situație.

Potrivit legii 350/2001 pot fi două forme de gestionare a activității de urbanism, și  anume:

* asocierea mai multor comune și orașe cu un oraș care are arhitect-șef, structură care nu se practică deoarece doar orașele mari au arhitect-șef și numănui nu îi convine să gestioneze, chiar și contra cost, problemele altor unități administrativ-teritoriale.

* prin convenție între comună sau oraș și consiliul județean se deleagă atribuțiile arhitectului-șef al comunei sau orașului, direcției de amenajare a teritoriului și urbanismului din cadrul consiliului județean. Chiar dacă este o soluție temporară aceasta este în opoziție cu principiul descentralizării, ducând la încărcarea personalului din cadrul direcțiilor județene de amenajare a teritoriului și urbanismului cu un volum mai mare de muncă. Acest fapt conduce la reducerea dramatică a timpului angajaților direcțiilor județene de amenajarea teritoriului și urbanismului în care să efectueze activități de consultanță și control în unitățile administrativ- teritoriale aflate în subordine.

Ingineria economică în construcții nu face parte din ingineria civilă, dar face parte din domeniul ingineriei în construcții deoarece aproximativ jumătate din materiile predate sunt identice. De asemenea, 90% din materiile tehnice de specialitate de la ingineria civilă sunt predate de aceiași profesori și la ingineria economică în construcții.

Ca urmare, noul proiect legislativ, depus spre dezbatere la Senat, propune modificarea art 36(1) lit c) din Legea nr 350/2001 în sensul  ca funcția de arhitect-șef să poată fi ocupată de un funcționar public, specialist atestat de Registrul Urbaniștilor din România, având și formația profesională de inginer cu specializarea inginerie economică în construcții.

 

 

 

Citiți și:

Teren de aproape 7 ha, pregatit pentru un proiect imobiliar mixt

Un om de afaceri local va construi blocuri cu 15 niveluri

Cine realizeaza SF-ul pentru proiectul unei unitati militare

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus