Oferte locuri de munca top

Cine va face inscrierile in cartea funciara

cartea-funciaraEliminarea condiției ca înscrierea dreptului de proprietate și a celorlalte drepturi reale în cartea funciară să fie făcută doar în baza unor acte încheiate de către un notar public în funcție în România a tot fost discutată de parlamentari în cadrul mai multor sesiuni.

În urma dezbaterilor, membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor au hotărât ieri, cu majoritate de voturi, menţinerea raportului suplimentar de respingere a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, și anume eliminarea condiției menționate.

Deputații au apreciat, intr-un al doilea raport suplimentar,  faptul că noţiunea de înscris autentic diferă de la un stat la altul, la fel cum şi competenţele notarilor diferă de la un stat la altul în cadrul Uniunii Europene.

În aceste condiţii şi având în vedere faptul că legislaţia în vigoare nu permite registratorilor de carte funciară verificarea condiţiilor de fond ale actului juridic supus înscrierii, lipsa certitudinii asupra îndeplinirii condiţiilor de fond şi formă ale înscrisului prin care se transferă dreptul de proprietate creează riscuri majore în ceea ce priveşte siguranţa circuitului civil.

Intabularea sau înscrierea provizorie este condiționată de individualizarea imobilului printr-un număr de carte funciară și un număr cadrastal sau topografic după caz, potrivit legii. De asemenea, înscrisul autentic trebuie însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare, a extrasului de carte funciară pentru informare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii acestuia. Ambele prevederi reprezintă condiţii limitative ce trebuie îndeplinite pentru a se putea dispune înscrierea în cartea funciară a dreptului real imobiliar constituit, modificat sau transmis prin înscrisul autentic.

Conţinutul extraselor de carte funciară diferă de la un sistem naţional de publicitate imobiliară la altul, iar efectele acestuia sunt în strânsă legătură cu legislaţia specifică publicităţii imobiliare, astfel că există riscul unor interpretări eronate ale informaţiei cuprinse în acestea de către notari care nu îşi desfăşoară activitatea în sistemul legal respectiv, periclitând siguranţa circuitului civil.

Deputații susțin că, prin încheierea numai în formă autentică, de către notarul public, a actelor juridice prin care se transmit, se constituie, se modifică sau se sting drepturi reale imobiliare, statul asigură apărarea nu doar a circuitului juridic civil, ci şi a securităţii naţionale şi a ordinii de drept.

Crearea posibilităţilor notarilor din alte state de a instrumenta acte juridice privind dreptul de proprietate, duce la imposibilitatea statului român de a garanta atât acest drept fundamental, cât şi siguranţa circuitului civil.

 

 

Citiți și:

Dezvoltatorii rezidentiali vand acum ieftin dar au marje bune de profit

Modificari in preferintele beneficiarilor de locuinte

Locuinte, birouri si spatii comerciale pe 3 hectare, langa Bucuresti

Cine va proiecta un mare proiect de infrastructura feroviara

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

2 Comentarii

  1. Nusa said:

    Concret puteti sa precizati care este posibilitatea inscrierii terenurilor dobandite in anii 1954_ 1959 prin C.M.,care figureaza peeluate la stat dar neavand indicata locatia (tarlaua) primaria le a inscris intr un T.P. ca fiind din teren preluat de la ADS, cu locatii total necunoscute.
    Primaria refuza precizarea ,din cartea funciara a comunei,comunicarea numerelor aferente supraf.ibscrisein C.M. dupa numele popular si pretinde ca nici nu exista posibilitatea inscrierii(sau a existentei unei inscrieri)pentru supraf.dobandite prin mostenire si inscrise in CERTIFICATE DE MOSTENITOR sau TESTAMENT.
    va rog,un sfat concret referitor la modul cum pot solutiona o asemenea problema cunoscand ca OCPI este mana in mana cu primariile.

  2. MCC said:

    CM anterior noului cod civil nu este act de proprietate; după intrarea în vigoare a noului cod civil, CM este act de proprietate aspra cotelor transmise de la defunct, atenție insa, doar daca defunctul le-a dobandit cu un act prevăzut de lege ca titlu valabil (contract de vînzare, de schimb, de donatie, de dare în plată, adjudecare, hot judecătorească, autorizație de construire…etc). Ce s-a transmis prin CM în anii 1954, deși terenul era preluat de stat, probabil prin expropriere , nu este o operatiune validă, cita vreme defunctul nu mai era proprietar; că exproprierea terenului de la.defunct a fost abuzivă, este o alta chestiune ; din păcate așa a fost

Sus