Oferte locuri de munca top

Cine va mai fi tras la raspundere pentru calitatea in constructii

Având în vedere multitudinea părților implicate în procesul de construire, responsabilitatea pentru realizarea unor lucrări de calitate va fi extinsă și către alți profesioniști. Propunerea a fost înaintată plenului Senatului cu raport favorabil și recomandarea de adoptare. Inițiatorii proiectului vor să modifice Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, pentru a remedia câteva lacune legislative în domeniul consultanței în construcții. Aceștia precizează că, deși consultanța în construcții face parte din sistemul calității, consultanții nu figurează nici printre factorii implicați și nici printre cei care trebuie să își asume responsabilități concrete în asigurarea calității în construcții.

Cu toate că investitorii/beneficiarii care semnează contractele de consultanță în domeniul construcțiilor și deleagă firmelor de consultanță integral competențele de verificare a respectării calității de către firma de proiectare și/sau de execuție, consultanții nu pot fi trași la răspundere, conform legii în vigoare.

Proiectul legislativ a primit un raport de admitere cu unele amendamente din partea Comisiei pentru administrație publică.

Prin acesta, senatorii propun ca și consultanții și supervizorii să se numere printre părțile implicate care sunt obligate să realizeze și să mențină calitatea corespunzătoare a construcțiilor, pe lângă investitori, proprietari, administratori, executanți, experți tehnici, diriginți de șantier etc.

Mai mult, consultantul sau supervizorul vor răspunde solidar cu dirigintele de șantier, conform atribuțiilor ce le revin acestora, pentru realizarea nivelului de calitate corespunzător cerințelor fundamentale la lucrările de construcții pentru care sunt angajați prin contract.

De asemenea, proiectanții, consultantul sau supervizorul vor fi obligați să încheie asigurări de răspundere civilă profesională la societăți de asigurare recunoscute pe piața internațională a asigurărilor pe durata implementării contractului de consultanță.

Totodată, senatorii au aprobat și propunerea inițială ca Inspecția de Stat în Construcții – ISC să elaboreze și să aprobe formularele pentru rapoartele zilnice și periodice, procesele verbale și alte documente pentru diferitele faze ale execuției unei construcții. Prin acestea, se urmărește ca informațiile să fie mai ușor de identificat, fiind o metodă folosită deja de majoritatea statelor Uniunii Europene.

 

Descărcați Amendamente Legea nr 10/1995

 

 

 

 

 

Citiți și:

Peste 270 apartamente, intr-o prima etapa a unui amplu cartier rezidential

179 mil euro pentru modernizarea unor sectoare de drum judetean

Investitorii mizeaza pe cresterea preturilor noilor apartamente

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus