Oferte locuri de munca top

  Circa 150.000 mp de spatii comerciale, livrati in a doua jumatate a anului

Livrările de spații comerciale vor accelera în a doua jumătate a anului, când aproximativ 150.000 mp vor fi livrați în mai multe orașe din țară. În București noile livrări vor însuma 35.000 mp, potrivit unui raport al consultanților imobiliari de la Cushman & Wakefield Echinox.

În primul semestru au fost finalizate două extensii ale unor centre comerciale existente, și anume Sibiu Shopping City și Tom Shopping Center din Constanța. De asemenea, s-a deschis cel de-al doilea magazin IKEA din România în București, magazin ce ocupă o suprafață de circa 37.000 mp, cel mai mare din Europa de Sud-Est.

Stocul total de spații de retail modern din România este de 3,74 milioane mp, cu o densitate de 192 mp/1.000 locuitori.

În ceea ce privește suprafață mallurilor, parcurilor de retail și galeriilor comerciale din București, acestea măsoară 1,19 milioane de mp, având o densitate de 651 mp/1.000 locuitori, de 3,5 ori mai mare față de media națională.

Cel mai mare proiect ce va fi livrat anul acesta este Festival Centrum din Sibiu, centru comercial dezvoltat de NEPI Rockcastle, ce va avea o suprafață închiriabilă de 42.000 mp. De asemenea, va fi livrată și extensia Iulius Mall Timișoara, parte a proiectului mixt Iulius Town dezvoltat în parteneriat de Iulius Group și Atterbury. O parte din această extensie a fost deja inaugurată.

Alte orașe care vor beneficia de noi spații moderne de retail sunt Zalău, unde Prime Kapital va livra proiectul Zalău Value Center, Satu Mare (extinderea proiectului dezvoltat de Auchan) sau Buzău (extinderea Buzău Shopping City, fostul Aurora Mall).

În ceea ce privește Bucureștiul, este așteptată finalizarea parcului de retail DN1 Value Center dezvoltat de Prime Kapital (28.500 mp), proiect ce marchează extinderea zonei de retail a orașului către nord, spre Balotești,

Stocul de retail modern urmează să fie majorat și prin finalizarea extensiei Veranda Mall (7.000 mp). Anul viitor, este programată extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei.

„În afara câtorva zone care permit în continuare construirea de proiecte dominante de centre comerciale, cele mai multe dezvoltări viitoare din București și din orașele principale din România vor fi proiecte mixte cu o componentă variată de retail la parterul clădirilor de birouri și/sau rezidențial. O să vedem o atenție sporită din partea dezvoltatorilor de a implementa ansambluri mai nișate, în contextul segmentării consumatorilor, pentru a crea destinații pe diverse categorii şi profile de consumatori”, a precizat Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Chirii de la 28 la 100 euro/mp

Chiria headline a unui spațiu de 100 de mp situat într-un centru comercial dominant din București atinge nivelul de 80 -100 euro/mp/lună. În acelși timp, în proiecte similare din principalele orașe regionale, precum Timișoara, Iași sau Cluj, chiria pentru astfel de spații atinge valori de 37-42 euro/mp/lună, respectiv 28-33 euro mp/lună în cazul acelorași spații din orașe secundare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus
Translate »