Oferte locuri de munca top

Clarificari intre ISCIR si CNCIR

În vederea efectuării verificărilor tehnice în utilizare, precum și a verificărilor tehnice pentru autorizarea funcționării în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil va fi desemnată Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune – CNCIR SA. Aceasta fiind garantul în numele statului în vederea asigurării imparțialității și calității actului de inspecție.

În acest sens a fost depus la Senat un proiect de lege ce prevede modificarea Legii nr. 64 din 21 martie 2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil.

Desemnarea CNCIR SA , spun inițiatorii proiectului, vine ca o normalitate, într-o piață matură și stabilă, iar experiența sa de peste 7 ani dovedește faptul că această perioadă de provizorat trebuie să se încheie.

Soluții similare au fost adoptate și de alte țări vecine și membre ale Uniuniii Europene, precum Slovacia, Cehia, Polonia, Bulgaria.

Până la intrarea României în UE aceste verificări erau făcute de Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR. Odată cu aderarea la UE și aplicarea legislației europene, a fost constatat conflictul de interese ce se regăsea la nivelul entității, prin aceea că în cadrul unei singure entități se exercită și rolul de arbitru (control, autoritate și reglmentator), concomitent cu cel de jucător (executant, autorizat de către autoritate). Astfel a luat naștere în anul 2011, CNCIR SA.

Mai mult decât atât, pentru eliminarea totală a conflictului care a existat la nivelul ISCIR la momentul emiterii OUG 22/2010, se impune ca aceste servicii să fie efectuate tot de CNCIR SA, ca o consecință a încheierii perioadei de tranziție, conform proiectului de lege.

Acest aspect a fost solicitat chiar de conducerea ISCIR pe parcursul acestei perioade (2011 – 2018), CNCIR SA având capabilitatea și experiență în efectuarea de astfel de servicii. Impactul bugetar al acestui transfer de servicii este zero, sumele de bani obținute de către ISCIR și virate către bugetul de stat, vor ajunge prin dividende, contribuții și taxe la bugetul de stat consolidat.

Tarifele aplicate pentru aceste servicii vor avea o procedură de aprobare unitară, respectiv propunere a Ministerului Economiei, avizarea de către Ministerul de Finanțe și aprobarea prin HG.

Parlamentarii susțin că prin modificările propuse prin acest proiect se va încheia procesul de revizuire a cadrului de reglementare, ajungând astfel la cea mai bună soluție, după 7 ani în care s-a dovedit faptul că această activitate este realizată la cele mai înalte standarde, printr-o companie națională creată în acest scop, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei.

Totodată, introducerea unei anexe 4 în textul legii conduce la o percepție foarte clară pentru utilizatori, deținători și mediul de afaceri a ceea ce înseamnă piața din domeniul instalațiilor sub presiune și al instalațiilor de ridicat, respectiv echipamentele și instalațiile pentru care verificările tehnice în utilizare și verificările tehnice în vederea autorizării funcționării trebuie să rămână sub controlul statului și cele care sunt în piața liberalizată și sunt realizate de persoane fizice și juridice autorizate.

 

 

 

 

 

 

 

Participati la evenimentul organizat de ARENA Constructiilor, joi 7 iunie, la Bucuresti !

 

Citiți și:

Israelienii dezvolta un ansamblu cu 10 blocuri in provincie

Doua viitoare proiecte rezidentiale, in aceeasi zona din Sectorul 1

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus