Oferte locuri de munca top

Codul de proiectare seismica a cladirilor – revizuit si cu anexe noi

A fost elaborat proiectul Codului de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P 100-3/2008 (prescurtat P100-3).

Astfel, au fost revizuite cod și anexele A-H și au fost elaborate anexe I și J:

I – Îndrumător pentru întocmirea raportului de evaluare (expertiză) seismică la clădiri;

J – Exemple de rapoarte de evaluare seismică.

Acest Cod stabilește criterii și proceduri pentru evaluarea seismică a clădirilor existente și, după caz, fundamentează lucrările de intervenție pentru reducerea vulnerabilității seismice a acestora.

Prevederile P100-3 se utilizează împreună cu prevederile P100-1/2013 (numit în continuare P100-1).

Codul se referă la evaluarea seismică a clădirilor individuale. Evaluarea riscului seismic pentru populații sau grupuri de clădiri în diferite scopuri (de exemplu, pentru determinarea riscului în asigurarea clădirilor sau pentru stabilirea priorităților de intervenție în vederea reducerii riscului seismic) nu constituie obiectul prezentului cod.

P100-3 se aplică la evaluarea seismică a clădirilor și construcțiilor cu structuri similare acestora amplasate pe teritoriul României, indiferent de perioada de realizare a acestora.

Evaluarea seismică a construcțiilor cu funcțiuni speciale (de exemplu, centrale nucleare, platforme maritime, poduri, baraje, diguri, coșuri de fum, rezervoare, silozuri, turnuri de răcire și altele asemenea) nu face obiectul codului P 100-3.

Prevederile P100-3 pot fi aplicate și în cazul clădirilor monument istoric în cazul în care acestea nu contravin conceptelor, abordărilor și procedurilor cuprinse în documentele normative specifice. P100-3 se referă la clădirile existente cu structura realizată din beton, oțel sau zidărie, și la componentele nestructurale (CNS) ale acestora.

Evaluarea seismică a clădirilor existente se face cu scopul determinării susceptibilității avarierii acestora la acțiuni seismice severe.

Experții recomandă evaluarea seismică cu prioritate a tuturor clădirilor realizate înainte de intrarea în vigoare a normativului P100/78-81 precum și a celor cu mai mult de 5 niveluri supraterane realizate pe baza acestui normativ.

Prevederile codului P 100-3 sunt armonizate cu prevederile standardului național SR EN 1998-3.

Codul cuprinde numai acele prevederi care trebuie respectate la evaluarea seismică a clădirilor existente împreună cu prevederile codurilor destinate proiectării la alte tipuri de acțiuni a structurilor din beton armat, oțel sau zidărie.

Expertizarea tehnică a clădirilor la acțiuni seismice implică evaluarea seismică a acestora conform prevederilor P100-3 de către un expert tehnic atestat. Cazuri particulare de expertizare tehnică a clădirilor pentru cerința fundamentală „rezistență mecanică și stabilitate” pentru care evaluarea seismică a clădirii nu este necesară sunt date în reglementări tehnice specifice.

Prin prevederile codului se urmărește evaluarea seismică și stabilirea strategiei de intervenție pentru reducerea vulnerabilității seismice a clădirilor existente astfel încât, la incidența mișcărilor seismice severe, să se asigure cu un grad acceptabil de încredere

 

Descarcati aici proiectul Codului de proiectare seismica https://we.tl/tF9WsYMcNX

(link- ul este valabil pana la data de 21 martie 2018)

 

Citiți și:

Planurile Globalworth pentru 2018

Mai multe strazi dintr-un sector bucurestean vor fi reabilitate

Cofinantare de peste 2 mil lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus