Oferte locuri de munca top

Comisia Europeana a elaborat strategia privind energia din surse regenerabile offshore

Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore a fost prezentată de către Comisia Europeană. Aceasta are ca scop sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la 12 GW la cel puțin 60 GW până în 2030 și la 300 GW până în 2050.

Mai mult, Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

Pentru a promova extinderea capacității energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a rețelei offshore, implicând autoritățile de reglementare și statele membre din fiecare bazin maritim.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050. Pentru a contribui la generarea și mobilizarea acestor investiții, Comisia:

* va asigura claritatea cadrului juridic de sprijin;

* va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului;

* va asigura un lanț de aprovizionare consolidat.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Strategia de astăzi demonstrează urgența și oportunitatea intensificării investițiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime și poziției de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face față provocării”.

La rândul său, Kadri Simson, Comisarul pentru energie, a declarat: “Trebuie să ne intensificăm eforturile, valorificând întregul potențial al energiei eoliene offshore și stimulând avansul altor tehnologii, cum ar fi energia valurilor, energia maremotrică și panourile solare flotante. Această strategie stabilește o direcție clară și instituie un cadru stabil, de importanță esențială pentru autoritățile publice, investitorii și dezvoltatorii din acest sector”.

Piața energiei din surse regenerabile offshore este o piață mondială în creștere rapidă, în special în Asia și în Statele Unite, care oferă oportunități pentru industria UE în întreaga lume.

Strategia subliniază oportunitățile pentru toate bazinele maritime ale UE — Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic — și pentru anumite comunități costiere și insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere. Strategia evidențiază o gamă largă de zone interioare în care sectorul producției și al cercetării sprijină deja dezvoltarea sectorului energetic offshore.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus