Oferte locuri de munca top

Compromis istoric UE pentru bugetul de relansare economica

Cel mai lung summit din istoria Uniunii Europene s-a încheiat cu un compromis atât privind sumele pentru relansarea economică, cât și bugetul pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

După mai mult de 90 de ore de negocieri șefii de state și de guverne din cele 27 de state comunitare au decis să aloce în total 750 de miliarde de euro, bani care ar urma să fie împrumutați de Comisia Europeană de pe piețele financiare, pentru a finanța măsurile de sprijin pe care guvernele le vor lua pentru relansarea activității economice.

Suma include granturi, adică subvenții nerambursabile, în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor cele mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de cele 27 de state comunitare.

În afara subvenţiilor, alte 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru credite ce vor fi rambursate de ţările care le vor solicita.

Conform surselor de la Bruxelles, marele câștigător al negocierilor este Italia, țara cea mai dur lovită de pandemia de coronavirus, care va primi credite de 127 de miliarde de Euro și granturi de 82 de miliarde de euro.

Summit-ul UE a mai aprobat și suma de 1074 miliarde ero ca buget comun multianual pentru perioada 2021 – 2027.

La finalul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în final România va beneficia de 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene, pentru infrastructură, construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi pentru reconstrucţia economică.

Observatorii politici de la Bruxelles remarcă faptul că în textul comunicatului final al summit-ului se fac doar referiri foarte vagi la respectarea statului de drept ca o condiție a alocării de fonduri europene.

Aceasta după ce liderii din Ungaria și Polonia au amenințat că vor bloca prin veto orice decizie, dacă ea va conține condiții politice.

În fine, analiștii remarcă faptul că acordul a fost posibil și prin amputarea drastică a fondurilor pe care Comisia Europeană dorea să le aloce pentru a sprijini financiar regiunile a căror economie ar urma să fie cel mai greu lovită de Pactul Verde, în virtutea căruia UE se angajează sa-și reducă drastic emisiile de carbon până în anul 2050.

Acest pachet financiar, numit Just Transition Fund, ar fi urmat să fie de 40 de milliarde de euro, dar după negocieri suma a fost redusă la doar 10 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus