Oferte locuri de munca top

Concurenta pe piata, afectata de modificarea legii societatilor comerciale

Modificările aduse de către Parlament legislației societăților comerciale pot genera riscuri prin faptul că nu asigură transparența și concurența loială pe piață, susține Klaus Iohannis.

Președintele a retrimis Parlamentului spre reexaminare schimbările propuse în cadrul Legii societăților nr.31/1990. Acestea elimină unele interdicții sau limitări referitoare la înființarea și funcționarea societăților comerciale.

Astfel, noile modificări vor permite înființarea de către aceeași persoană a unui număr nelimitat de societăți cu asociat unic.

Președintele menționează că interdicția pe care Parlamentul vrea să o abroge este reglementată încă din 1990. Mai mult, limitările stabilite lege sunt în concordanță cu legislația europeană.

Soluția legislativă de abrogare a acestor limitări va genera multiple probleme deoarece nu este dublată de stabilirea unor mecanisme care să împiedice, spre exemplu, transferarea activității de la o societate la alta, sau crearea de societăți distincte pentru o singură afacere, în scopul obținerii de beneficii specifice (precum rambursarea de TVA, subvenții etc.), susține președintele.

În mod similar, în condițiile în care același asociat va răspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui număr nelimitat de societăți, nu au fost prevăzute mecanisme care să contrabalanseze diluarea răspunderii personale și să asigure recuperarea creanțelor în mod echitabil de către diferiții creditori ai aceleiași societăți, dar și de către creditorii unor societăți diferite cu același asociat unic.

Totodată, printre noile măsuri legislative este prevăzută abrogarea prevederilor ce stabilesc funcționarea societăților comerciale în încăperi diferite sau în spații distinct partajate, prin raportare la structura și suprafața utilă a imobilului.  Și în această situație, președintele semnalează că măsurile în vigoare sunt justificate din perspectiva necesității combaterii fenomenului evaziunii fiscale.

 

 

Citiți și:

Un complex comercial va fi dezvoltat de investitori straini in Bucuresti

Aparthotel, spatii birouri si centru SPA, in pregatire in Capitala

Depozite construite de investitori straini care se extind in zona Marii Negre

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »