Oferte locuri de munca top

Concurenta pe piata blocurilor BCA

Cererea pentru materiale de zidărie, în general, a crescut cu 4% în ultimii trei ani și se estimează o creștere, în varianta optimistă, de 3 – 6% pentru anul 2018 față de anul 2016, potrivit analizei efectuate de Consiliul Concurenței.

Cele mai utilizate materiale de zidărie din România sunt blocurile de BCA și cărămizile/blocurile ceramice.

Cererea de BCA este reprezentată, în principal, de întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor (distribuitori de materiale de construcții, magazine de tip Do It Yourself(DIY), antreprenori / dezvoltatori, constructori, beneficiari finali).

Evoluția pieței producerii și comercializării de BCA depinde în special de mediul economic general, de contextul economic național, de sectorul construcțiilor (private, publice, rezidențiale și non-rezidențiale, renovări etc.) și de evoluția demografică (industrie ciclică).

În România, la nivelul acestei piețe activează opt producători care dețin capacități de producție pentru fabricarea de BCA: Prefab SA, Celco SA, Elpreco SA, Somaco Group Prefabricate SRL, Prefabricate Vest Patru SRL, Soceram SA, Macon SRL și Xella RO SRL.

În luna decembrie a anului trecut, Xella RO a achiziționat integral societățile Macon și Simcor VAR (dobândind controlul indirect asupra Simbeton SA și Simterac SA). Astfel, a fost necesară o analiză a Consiliului Concurenței pentru a determina care ar fi posibilul impact al acestei operațiuni de concentrare asupra pieței.

Principala consecință a implementării acestei preluări este creșterea gradului de concentrare la nivelul pieței.

Gradul de concentrare a pieței producerii și comercializării de BCA din România, aflat la un nivel mediu anterior concentrării economice analizate, este estimat a trece, ulterior concentrării, la un nivel ridicat.

Analizele realizate la nivelul Consiliului Concurenței au reliefat următoarele aspecte:

* pe piața producerii și comercializării de BCA din România nu există bariere suplimentare de reglementare (produsul nu este unul cu regim special), nu există restricții suplimentare de mediu, un producător de BCA nu trebuie să fie integrat pe verticală.

Cu toate că pe această piață nu s-au înregistrat intrări de noi concurenți în ultimii 5 ani, s-au realizat dezvoltări ale capacităților de producție existente (producătorii de BCA au investit în retehnologizarea și creșterea capacităților de producție).

* piața producerii și comercializării de BCA din România nu este o piață transparentă ! Nivelul de transparență este considerat a fi relativ scăzut pe o piață pe care tranzacțiile sunt negociate în mod confidențial între producători și cumpărători.

Ulterior concentrării economice, cotele de piață ale principalilor producători de BCA din România vor fi relativ diferite, cu o diferență mai accentuată între primul concurent și următorii săi concurenți. Cu toate acestea, în ultimii ani au existat schimbări în ierarhia în funcție de cotele de piață.

* pe piața producerii și comercializării de BCA din România activează producători care sunt integrați vertical, prin deținerea de facilități de producere a varului (Macon și Celco SA); în plus, există producători ce dețin centrale de producere a energiei electrice și termice în cogenerare (Prefab SA, Soceram SA).

Având în vedere structura pieței producerii și comercializării de BCA din România, analizele Consiliului Concurenței au vizat și eventualele efecte coordonate ce ar putea apărea pe această piață ca urmare a realizării concentrării economice.

Analiza efectuată a indicat faptul că sunt relativ scăzute riscurile apariției unor comportamente coordonate pe piața producerii și comercializării de BCA din România, ca urmare a concentrării economice dintre Xella și Macon, potrivit raportului Consiliului Concurenței privind evoluția concurenței în sectoare cheie.

 

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Bloc mixt cu 12 niveluri, foarte aproape de autorizare

Mare proiect imobiliar cauta parteneri pentru dezvoltare

Proiect autorizat, amanat pana la primavara

Teren de 3 ha, langa Capitala, de vanzare cu documentatia aprobata

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus