Oferte locuri de munca top

Conditii mai grele pentru creditarea ipotecara

Băncile au întărit semnificativ standardele de creditare atât în cazul creditelor ipotecare, cât și în cel al împrumuturilor de consum acordate sectorului populației, în ultimul trimestru din anul 2018, potrivit anticipațiilor din raportul BNR privind creditarea populației.

Acesta în comparație cu trimestrul III 2018 în care instituțiile de credit au menținut constante standardele de creditare pentru împrumuturile acordate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri.

În T3 2018, atât cererea pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și cea aferentă creditelor destinate consumului populației au scăzut semnificativ. Pentru T4 2018, băncile autohtone anticipau menținerea constantă a cererii de împrumuturi pentru ambele segmente de creditare aferente sectorului populației.

Cererea de credite din partea populației a scăzut semnificativ în T3 2018, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât și pentru finanţările destinate consumului.

Totodată, în T3 2018 numărul solicitărilor respinse de către bănci s-a diminuat cu o amplitudine moderată față de trimestrul anterior în cazul ambelor categorii principale de credite acordate populației.

Instituțiile de credit au considerat că în T3 2018 prețurile proprietăților rezidențiale au continuat tendința de creştere, însă într-un ritm semnificativ diminuat. Totodată, așteptările acestora sunt de reducere moderată a prețurilor imobilelor în trimestrul următor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »