Oferte locuri de munca top

Constructiile pozitionate gresit pot duce la o criza a locuintelor

Doar pentru că se construiește mult, ceea ce poate însemna prosperitate și posibilitatea de investiții viitoare, nu înseamnă că se construiește și potrivit cu cererea.

Cu o astfel de situație, în care la nivel de ansamblu cifrele arată că sectorul construcțiilor este productiv, dar totuși există o criză a locuințelor, se confruntă în prezent Germania, precum se arată într-o analiză a Deutsche Welle (DW).

Analiza, luând ca punct de plecare un studiu al Institutului German pentru Economie (IW) din Koln, atrage atenția că deși în Germania se construiește, locuințele nu se află în locurile în care este nevoie de ele. Ca urmare rămân goale, în timp ce în zona urbană se construiește prea puțin, iar în cea rurală prea mult.

Germania are un deficit de 20% din numărul de locuințe necesare, chiar dacă în ultimii trei ani au fost construite aproximativ 283 mii de unități pe an, conform studiului. Pentru a acoperi cererea, în orizontul de timp 2019 – 2020 ar trebui să fie construite câte 340 mii locuințe anual

Care sunt problemele

În primul rând, în orașele mari nu se construiesc destule locuințe, astfel încât este acoperită, în cel mai rău caz, doar jumătate din cerere, așa cum este cazul în Köln și Stuttgart. O situație ceva mai bună se poate întâlni în München, Frankfurt și Berlin, nivelul de acoperire a cererii fiind cuprins între 50% și 78%.

Problemele se extind și către zonele rurale. Aici, spre deosebire de zonele urbane, s-a construit prea mult, chiar și peste 50% din necesarul de locuințe, clădirile fiind în prezent goale, arată specialiștii de la IW.

Pe viitor, această situație s-ar putea să se amelioreze, cererea urmând să scadă până în 2025 la 260 mii locuințe anual și până în 2030 la 246 mii, conform prognozelor specialiștilor. Aceasta întrucât se va reduce numărul imigranților la mai puțin de 400 mii de persoane pe an.

Forța de muncă insuficientă pentru a construi la nivelul necesar

O altă problemă în calea satisfacerii cererii este mutarea în masă a oamenilor în orașele mari, lipsa personalului în birourile locale de dezvoltare urbană, regulile stricte privitoare la construcții și forța de muncă insuficientă în domeniu. Această situație se întâlnește în centrele universitare mai mici, unde se construiește prea puțin.

Dacă această realitate nu va fi schimbată în perioada imediat următoare, efectul  vizibil va fi scumpirea chiriei. Soluțiile există: punerea la dispoziție a terenurilor pentru construcții în orașele mari, astfel încât să atragă investitori, renovarea clădirilor vechi, sprijin financiar din partea autorităților pentru modernizarea transportului în comun, mai arată analiza DW.

 

 

Citiți și:

Un cunoscut producator de materiale de constructii planuieste un ansamblu rezidential in Capitala

Viitor proiect rezidential de lux in zona verde din nordul Bucurestiului

Un mare constructor strain pregateste dezvoltarea unui ansamblu rezidential

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus