Oferte locuri de munca top

Constructorii nu participa la licitatii din cauza subevaluarii proiectelor de investitii

Blocarea în prezent a multor proiecte de investiții este cauzată de faptul că nu se prezintă ofertanți la licitațiile lansate pentru atribuirea lucrărilor. Contractorii interesați spun că proiectele sunt subevaluate și nu își pot asuma realizarea lor.

Creșterea valorii estimate a proiectelor de investiții este necesară în principal din cauza discrepanței salariilor constructorilor din țara noastră față de câștigurile pe care le pot avea dacă lucrează în străinătate.

În timp ce la noi salariul minim brut în construcții este de 3,77 euro pe oră, în Germania, țară care atrage mulți constructori români, este de 12,20 euro/oră. Adică mai mult decât triplu !

Până și muncitorii aduși din Vietnam sau India, după ce prind un pic de meserie, fug din România ca să câștige mai mult în țările europene.

Firmele de construcții, mari și mici fără excepție, se confruntă în țara noastră cu penuria de forță de muncă. Asta în condițiile în care muncitorii sunt oricum atrași de țările europene care le oferă pe lângă salarii motivante, sisteme de protecție socială cu o serie de facilități și cursuri de formare profesională. Statele europene sunt interesate să își deruleze propriile proiecte de infrastructură de transport și ample programe pentru construirea de locuințe publice.

În aceste condiții, OUG 114/2018 care a stabilit ca de la 1 ianuarie 2019 salariul brut minim în domeniul construcțiilor să crească la 3000 de lei pe lună și a acordat facilități fiscale lucrătorilor din construcții, a însemnat un minim ajutor pentru acest sector.

Salariul minim din construcții nu periclitează proiectele de investiții publice, nici pe cele din bugetul de stat, nici pe cele cu finanțare europeană. Fără plata corespunzătoare a constructorilor nici nu pot fi realizate aceste proiecte.

Un exemplu clar îl oferă proiectul de modernizare a peste 67 km din drumul județean DJ552 din județul Dolj. În februarie a fost lansată licitația pentru atribuirea contractului de lucrări cu o valoare de peste 130 milioane de lei, fără TVA, valoare estimată în conformitate cu devizul general întocmit la faza SF în octombrie 2016. În pofida faptului că în SICAP au fost înscriși potențiali ofertanți interesați de procedură, la licitație nu s-a prezentat nici un constructor ! Doi dintre ofertanții interesați de procedură au transmis adrese către Consiliul Judetean Dolj prin care au semnalat faptul că, deși au intenționat, nu au depus oferte întrucât valoarea estimată a investiției nu se încadrează în prețurile actuale ale pieței, ținând cont de creșterea din ultima perioadă a prețurilor pentru manoperă, materiale de construcții: oțel, bitum/mixturi asfaltice, betoane, precum și transport, combustibil, închirieri utilaje etc, unele dintre aceste costuri dublându-se sau chiar triplându-se.

Astfel, Consiliul Județean Dolj a aprobat actualizarea cu aproape 40% a valorii estimate a acestui proiect. Creșterea totală trebuie asigurată de către UAT Județul Dolj pe parcursul implementării proiectului, respectiv până în anul 2021 inclusiv, luându-se în considerare și prelungirea duratei de implementare ca urmare a anulării procedurii de achiziție lucrări.

În timp ce, consiliile județene și primăriile marilor orașe ar putea suporta diferențele rezultate din creșterea valorii estimate a proiectelor de investiții, primarii comunelor spun că nu au de unde să asigure astfel de plăți suplimentare. Pentru ei un ajutor ar putea fi adus de proiectul de HG, prin care Ministerul Dezvoltării propune alocarea din fondul de rezervă a 1 miliard de lei pentru plăți în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Presiunile create pe piața forței de muncă în sectorul construcțiilor din țara noastră prin concurența făcută de statele europene ar putea duce la o situația de-a dreptul explozivă dacă ar fi anulate facilitățile acordate constructorilor prin OUG 114/2018. Cum ar fi ca zeci de mii de muncitori din construcții să ajungă în situația de a reveni la salarii brute mai mici de 3,77 euro/oră?!

 

 

Citiți și:

Viitor mare ansamblu rezidential in Sectorul 1 al Capitalei

Doua proiecte rezidentiale de lux vor demara in toamna

Preturile cimentului la sac, ajustate de la o luna la alta

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus