Oferte locuri de munca top

Continua sa se scumpeasca forta de munca in constructii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice în trimestrul II 2017, atât comparativ cu trimestrul I 2017, cât și comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În construcții, în trimestrul II 2017 costul orar al forţei de muncă a crescut cu 6,64% faţă de trim. I 2017, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare şi sezonier. Față de trimestrul II 2016, creșterea a fost de 13,40%.

Scumpirea forței de muncă (6,64%) a fost mai accelerată în trimestrul II față de trim I 2017 în construcții decât per ansamblul sectorului de industrie, construcții și servicii, unde a fost de 5,41%.

La nivelul întregii economii, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activitatea de învăţământ (15,25%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită începerii vacanţei şcolare, urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,64%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,90%).

Creşterea cea mai mică a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în tranzacţii imobiliare (1,46%).

Trimestrul II 2017 comparativ cu trimestrul II 2016

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activităţile de învăţământ (38,99%), sănătate şi asistenţă socială (38,93%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (36,47%) şi administraţie publică (26,30%).

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,83%)

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 18,56%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (18,65%, respectiv 19,85%).

 

cop1

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia septembrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus