Oferte locuri de munca top

Controalele ITM in constructii continua, in ciuda suspendarii lor prin lege

Deși controalele ITM la angajatori ar fi trebuit să fie suspendate, conform Decretului Prezidențial de instituire a stării de urgență, în teritoriu reprezentanții ITM fac în continuare controale la sediile firmelor din construcții, susțin reprezentanții Federației Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

FPSC consideră acest comportament abuziv și a formulat în acest sens următoarea adresă către Ministerul Muncii și ITM:

”Am fost informaţi de societăţi membre că în teritoriu sunt efectuate verificări şi controale ale ITM, cu încălcarea prevederilor Art 34 din Decretul prezidenţial, care stipulează că Pe durata stării de urgență, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Mai mult, angajatorii au primit înștiințare de a se prezenta personal la sediul ITM cu toate documentele corespunzătoare unui control (în formular au fost bifate toate documentele, la care se adaugă Decizie prim-ajutor). Specificăm că aceste controale nu s-au efectuat în urma unei sesizări/ reclamaţii.

Apreciem că este vorba de un abuz şi avem speranţa că sunt cazuri izolate, fiindcă dacă nu este aşa, înseamnă că nu se înţeleg problemele operatorilor economici, a constructorilor în particular, iar susţinerea declarată a Preşedintelui şi Guvernului României nu este confirmată de atitudinea unor reprezentanţi ITM.

În situaţia de urgenţă în care ne aflăm, în condiţiile în care operatorii economici se află într-o situaţie fără precedent şi sunt supuşi unei presiuni extraordinare de menţinere a forţei de muncă pe şantiere, de continuare a lucrărilor, de plată a salariilor, controalele reprezentanţilor ITM solicită suplimentar şi nejustificat firmele din piaţă”.

Decretul Prezidenţial nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României prevede la art 34 din Anexa 1, ca măsură de primă urgenţă cu aplicabilitate directă :

Art. 34 – Pe durata stării de urgență, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu excepția controalelor dispuse de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a celor dispuse de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.

 

 

 

Citiți și:

Norme pentru racordarea, bransarea la retelele din Bucuresti

Distribuitorii de materiale de constructii, in dificultate din cauza pandemiei de coronavirus

Proiectele imobiliare ale unor dezvoltatori straini continua

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus
Translate »