Oferte locuri de munca top

Cota TVA redusa si pentru locuinte mai scumpe

Cota TVA redusă la 5% pentru achiziția locuințelor mai scumpe, face obiectul unei noi propuneri legislative înaintată recent de către un deputat PMP. Proiectul se află în prezent înregistrat la Senat pentru dezbatere.

Mai exact, a fost propusă modificarea plafonului de preţ pentru care se aplică cota redusă de 5% TVA în cazul livrării locuințelor, de la 450.000 lei, exclusiv TVA la 750.000 lei, aproximativ 160.000 euro, exclusiv TVA.

Râmâne de văzut dacă aplicarea de facilități fiscale pentru locuințele mai scumpe va conduce la rezolvarea problemelor de locuire ale populației și acoperirea cererii mari de locuințe la prețuri accesibile.

Inițiatorul susține că această schimbare este necesară având în vedere evoluţia cursului de schimb leu/euro, evoluţia preţurilor în domeniul imobiliar şi noile realităţi economico-sociale actuale, inclusiv efectele pandemiei provocate de noul coronavirus.

Din informațiile de pe piață, prețul apartamentelor a crescut cu aproximativ 40%, din ianuarie 2016 și până în prezent. Astfel, la nivelul datei de 1 ianuarie 2016, în România, cu 100.000 euro (echivalentul de atunci al limitei de 450.000 lei) se putea achiziţiona un apartament de aproximativ 100 metri pătrați utili. În prezent, cu 93.000 euro (echivalentul actual al limitei nemodificate de 450.000 lei) se poate achiziţiona un apartament de 66 metri pătrați utili, în medie, la nivel național.

La nivelul Capitalei, lucrurile sunt similare. La Cluj -Napoca, deoarece a avut loc o dezvoltare spectaculoasă a oraşului, clujenii pot beneficia de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziţionarea unui apartament de 50 metri pătrați, arată inițiatorul.

În aceste condiţii, cea de-a doua limitare impusă de reglementarea actuală (120 metri pătrați utili) nu mai are nicio valoare şi nicio aplicabilitate practică, pentru că nu mai poate fi atinsă nici măcar în Braşov, care are cel mai mic preţ pe metru pătrat dintre oraşele mari. În concret, conform reglementării actuale, cu 93.000 euro s-ar putea achiziţiona un apartament în Braşov cu o suprafaţă de aproximativ 77 mp.

Conform datelor, un apartament cu 3 sau 4 camere este aproape imposibil de achiziționat în orice zonă a Bucureştiului. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru marile oraşe ale ţării.

Pretul locurilor de parcare nu trebuie inclus în prețul apartamentului

Locurile de parcare trebuie să fie opționale, iar prețul acestora nu trebui inclus în prețul apartamentului. Cota de TVA de 5% pentru locul de parcare se aplică doar dacă acesta se achiziţionează în acelaşi timp cu apartamentul. În prezent, dacă o familie se încadrează la TVA de 5% pentru un apartament cu 3 camere, când achiziţionează şi un loc de parcare, nu se mai încadrează, mai arată inițiatorul. Deci, acele puţine familii care s-ar putea încadra la achiziţia unui apartament de 3 camere cu 5% TVA, în reglementarea actuală sunt nevoite să renunţe la locul de parcare pentru a putea beneficia de cota redusă de TVA.

În acelaşi timp, în toate marile oraşe, autorităţile nu reuşesc să găsească soluţii pontru traficul foarte aglomerat, generat în special de maşinile parcate pe marginile străzilor. Cu toate acestea, reglementarea actuală obligă familiile să renunţe la locurile de parcare, susține deputatul PMP.

Este o realitate faptul că mulţi dezvoltatori imobiliari, la momentul realizării planului de afaceri pentru orice nouă dezvoltare, realizează proiectele din start în aşa fel încât să ofere publicului consumator posibilitatea de a se încadra în limitele impuse de lege pentru a beneficia de cota redusă de TVA de 5%. Dacă în trecut se puteau proiecta apartamente de 3 – 4 camere (100 mp utili) care se încadrau în limitele pentru cota redusă de TVA, în prezent (cu reglementarea actuală) dezvoltatorii sunt forţaţi să proiecteze garsoniere şi apartamente de 2 camere (60 – 65 mp utili). Pragul 160.000 euro va conduce astfel la posibilitatea dezvoltării, încă din faza de proiect, a unor apartamente mai mari, mai elegante şi mai adecvate cerinţelor moderne, mai argumentează deputatul.

 

 

 

 

Citiți și:

Parc logistic, extins cu zeci de mii mp sc

Un nou hipermarket, in pregatire

Aproape 17 ha, in pregatire pentru functiuni rezidentiale

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus