Heidelberg Cement

Creste competitia pentru atragerea turistilor

Vin mai puțini turiști în țara noastră, dar cheltuiesc mai mult, după cum reiese din datele Institutului Național de Statistică. În primul trimestru al acestui an numărul turiștilor a fost mai mic cu aproape 8%, dar suma totală cheltuită a fost mai mare cu peste 14%.

În aceste condiții pare că va crește concurența între operatorii din turism pentru atragerea turiștilor, mai ales a celor veniți în interes de afaceri.

Cea mai mare parte a turiștilor sosiți în România în trimestrul I 2019 (peste 60% din totalul de 443,7 mii) au ca motiv principal afacerile, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii). Diferența o reprezintă turiștii veniți în scop particular, în principal pentru vacanţeși pentru vizitarea rudelor și prietenilor.Aceștia vin și pentru cumpărături, evenimente culturale şi sportive, tratament medical sau pelerinaj religios.

De la cei care călătoresc în interes de afaceri vin și cele mai mari încasări (peste 64% din total).

Ponderea cea mai mare în cheltuielile pentru afacerio reprezintă cele pentru cazare (50,4%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 42,3% au fost destinate alimenteloşi băuturilor iar 34,6%, cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 33,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 44% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 38,3% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 85,1% din numărul total de turişti nerezidenţi, în timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 3,0% autocare şi autobuze iar 1,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc).

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul I 2019 au cheltuit în medie 2912,9lei/persoană.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I 2019 a fost de 443,7 mii, cheltuielile acestora însumând 1292,6 milioane lei.

Potrivit INS, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I 2018 a fost de 480,3 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1130,1 milioane lei.

 

 

Citiți și:

Patru blocuri cu cate 16 niveluri vor fi edificate in Capitala

Nou proiect rezidential in pregatire in zona de nord a Bucurestiului

Ansamblu de locuinte, cu piscine, spatiu de fitness si loisir in Sectorul 1

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus
Translate »