Oferte locuri de munca top

Creste costul orar al fortei de munca in constructii

În domeniul construcțiilor, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 14,62% în trimestrul III al anului 2018 față de același trimestru al anului precedent. Această creștere se numără printre cele mai mari creșteri înregistrate pentru trimestrul actual, conform Institului Național de Statistică.

Față de trimestrul precendent însă, costul orar al forței de muncă în sectorul construcțiilor a scăzut cu 3,49%.

La nivelul întregii economii, în trimestrul III al anului 2018 costul orar al forței de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creștere de 1,53% față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului anterior, creșterea este de 13,91%.

Trimestrul III 2018 comparativ cu trimestrul II 2018

Faţă de trimestrul II 2018, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în învăţământ (29,29%), ca urmare a vacanţei şcolare şi diminuării timpului efectiv lucrat.

La o distanţă considerabilă, creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în: administraţia publică (3,18%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative (2,57%), industria prelucrătoare (1,14%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,03%), sănătate şi asistenţă socială (0,04%).

Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în: intermedieri financiare şi asigurări (-10,90%), tranzacţii imobiliare (-6,23%), comerţ (-3,28%).

Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,52%, iar cea a componentei cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 1,77%.

Trimestrul III 2018 comparativ cu trimestrul III 2017

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (32,64%), respectiv învăţământ (26,56%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice. Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (15,70%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (7,65%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (6,32%), respectiv în industria extractivă (3,04%).

 

 

Citiți și:

Ample obiective de investitii in pregatire in estul tarii

Un nou proiect rezidential in zona Pantelimon

A fost autorizat un bloc cu 10 niveluri la malul marii

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus