Oferte locuri de munca top

Cristian Erbasu: anularea Instructiunii ANAP 1/2019 este benefica pentru constructori

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Anularea în primă instanță a Instrucțiunii ANAP nr 1/2019 de către Curtea de Apel București, la inițiativa Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții, va avea efecte benefice pentru constructori, subliniază Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Această instrucțiune a fost emisă fără consultarea mediului de afaceri și a creat numeroase prejudicii constructorilor prin limitarea posibilității de revizuire/actualizare a prețurilor contractelor de achiziție publică ca urmare a evoluției costurilor materiilor prime, materialelor și salariului minim în sectorul construcțiilor.

”Sperăm că această decizie va rămâne definitivă și că se va aplica din martie 2019, data emiterii Instrucțiunii 1/2019, și nu de la data rămânerii definitive a deciziei de anulare a sa”, afirmă domnul Erbașu.

Anularea Instrucțiunii ANAP nr 1 înseamnă revenirea la Instrucțiunea ANAP nr 2/2018. Aceasta din urmă a fost elaborată de ANAP împreună cu FPSC, pentru a adapta documentațiile la prevederile OUG 114/2018 și ale protocolului semnat cu Guvernul, prin care a fost stabilit salariul minim în construcții și au fost acordate mai multe facilități fiscale angajaților din sectorul construcții.

Cum decizia în primă instanță a Curții de Apel București spune că Instrucțiunea ANAP nr 1/2019 este nelegală, companiile care au avut de suferit din aplicarea acestei instrucțiuni, pe perioada din martie 2019 și până la data la care decizia Curții rămâne definitivă, vor putea să își ceară drepturile, este de părere Cristian Erbașu.

Președintele FPSC consideră că demersul făcut de ARACO împreună cu unele companii de construcții, reprezentate de o prestigioasă casă de avocatură, are toate șansele să se finalizeze cu o decizie definitivă de anulare a Instrucțiunii ANAP nr 1/2019.

 

Citiți și: Preturile contractelor publice vor fi actualizate in functie de costurile materiilor prime

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »