Oferte locuri de munca top

Cu cat a crescut costul orar al fortei de munca in constructii

Printre cele mai mari creșteri ale costului forței de muncă înregistrate în al doilea trimestru al anului se numără sectorul de construcții, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică.

În domeniul construcțiilor, costul orar al forței de muncă a crescut în trimestrul II al anului 2019 față de același trimestru al anului precedent, cu 18,28%, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare.

Față de trimestrul precendent, costul orar al forței de muncă în sectorul construcțiilor a crescut cu 2,05%.

La nivelul întregii economii, în trimestrul II al anului 2019 costul orar al forței de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creștere de 5,7% față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului anterior, creșterea este de 12,46%.

Trimestrul II 2019 comparativ cu trimestrul II 2018

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21,81%), ca efect al aplicării unor prevederi legale, respectiv în construcţii (18,28%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

Creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în informaţii şi comunicaţii (6,67%), în industria extractivă (7,48%), în sănătate şi asistenţă socială (8,09%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (8,47%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 12,51%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 10,87%.

Trimestrul II 2019 comparativ cu trimestrul I 2019

Faţă de trimestrul I 2019, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (21,68%), în intermedieri financiare şi asigurări (16,88%) şi în tranzacţii imobiliare (11,43%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au avut loc în construcţii (2,05%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,89%) şi în informaţii şi comunicaţii (2,98%). Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,66%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 7,25%.

 

 

Citiți și:

Proiect cu 550 apartamente, amanat din cauza situatiei pietei imobiliare

Cine realizeaza circa 70 km de drum judetean

Spatii industriale de peste 23 mii mp

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus