Oferte locuri de munca top

Cum a evoluat piata rezidentiala in trimestrul II

Prețurile solicitate de către vânzătorii de locuințe au consemnat, în al doilea trimestru din acest an, cel mai mare avans de la declanșarea epidemiei încoace.

Aceasta pe fondul relaxării măsurilor restrictive impuse ca reacție la Covid-19, după cum arată un raport de piață realizat de Imobiliare.ro.

Marja de creștere este similară celei din trimestrul al treilea din 2019, specifică unor condiții normale de piață.

Creșteri pe linie în marile orașe ale prețurilor cerute de vânzători

În toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori), monitorizate constant de Analize Imobiliare, s-au înregistrat, în trimestrul II, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor cerute de vânzători:

* Craiova (+4,8%, până la un preț mediu de 1.260 euro/mp).

* Brașov (+4,7%, până la 1.320 euro/mp)

* București (+4%, până la 1.540 euro/mp).

* Constanța (+3,3%, până la 1.320 euro/mp),

* Cluj-Napoca (+2,2%, până la 1.890 euro/mp util),

* Iași (+1,9%, până la 1.110 euro/mp),

* Timișoara (+1,6%, până la 1.310 euro/mp),

* Ploiești (+1,5%, până la 980 euro/mp),

* Brăila (+1,5%, până la 900 euro/mp),

* Oradea (+1,4%, până la 1.100 euro/mp), și, în cele din urmă,

* Galațiul (+1,2%, până la 1.010 euro/mp).

De remarcat este faptul că Bucureștiul înregistra, în trimestrul I, cel mai mic avans, anume +0,4%.

Interesul pentru achiziția de locuințe, prin prisma numărului celor care caută proprietați în anunțurile de mică publicitate

Cererea pentru proprietăți rezidențiale s-a situat, în trimestrul II, la un nivel mai ridicat comparativ cu perioada similară din 2020 – când avea loc trecerea de la starea de urgență la cea de alertă.

Cererea este apreciată în funcție de numărul celor care au căutat, pe portalul Imobiliare.ro, locuințe în cele mai mari șase centre regionale ale țării.

Raportat la ultimele 12 luni, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale s-a înscris, în cinci din cele șase mari centre regionale, pe o traiectorie ascendentă – excepția de la regulă fiind reprezentată de Constanța, unde cererea s-a diminuat cu 4% în ultimul an.

Pe de altă parte, evoluții pozitive au avut loc în București (+12%), Timișoara (+20%), Brașov (+9%), Cluj-Napoca (+29%) și, respectiv, Iași (+12%).

A crescut numărul de oferte

Comparativ cu trimestrul I, oferta totală de apartamente și case construite înainte de anul 2000 și disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în trimestrul II, mai ridicată cu aproximativ 13%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre.

Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de circa 34%, a avut loc în București, capitala țării fiind urmată de Timișoara (un plus de 31,6%), Brașov (+13,3%), Constanța (+11,9%), Iași (+11,9%) și, respectiv, Cluj-Napoca (+7%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus