Oferte locuri de munca top

Cum au evoluat preturile cerute pentru apartamentele noi in Bucuresti

Cel puțin în București, vânzătorii de apartamente noi par că își mai reduc din pretenții în ceea ce privește prețurile cerute. Așa reiese din creșterea tot mai mică a  prețurilor medii solicitate în București pentru apartamente noi în ultimele patru luni: +3,9% în iulie, +2,3% în august, +1,4% în septembrie și -0,1% în octombrie, potrivit datelor furnizate de Imobiliare.ro.

În perioada iulie – septembrie, pentru unitățile locative noi prețurile cerute au fost mai mari cu 9,1% decât în perioada similară a anului precedent, după cum arată cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro, în baza datelor oferite de plaforma Analize Imobiliare.

Evoluția este explicată de analiștii de la Imobiliare.ro nu atât prin scumpirea propriu-zisă a unor locuințe noi deja disponibile pe piață, cât, mai ales, prin faptul că stocul rezidențial nou a fost suplimentat în ultima perioadă prin ansambluri rezidențiale cu o localizare și o calitate mai bună – ceea ce echivalează și cu un nivel de preț mai ridicat.

Raportul citat susține că, la nivelul pieței imobiliare din întreaga țară, ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a accelerat în cel de-al treilea trimestru din 2019, această tendință fiind alimentată în primul rând de piața din București.

Astfel, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au majorat, în medie, cu 3,2% față de trimestrul anterior, se mai arată în raport.

Deși nu este substanțial, acest avans este sensibil mai mare decât mediile de creștere consemnate în primele două pătrare ale anului – 0,8% și, respectiv, 0,4%.

Accelerarea ritmului de creștere a prețurilor nu a fost resimțită în mod uniform la nivelul întregii țări.  Datele Analize Imobiliare arată că cea mai importantă contribuție la avansul general al valorilor de listare au avut-o, în mod specific, apartamentele noi din București.

Unitățile locative de acest tip sunt, astfel, cu 9,1% mai scumpe decât în perioada similară a anului precedent. Spre comparație, ecartul valabil pe segmentul apartamentelor vechi din Capitală este semnificativ mai mic – aici avem de-a face, mai exact, cu un plus de 4% la 12 luni.

Bucureștiul, cel mai mare avans dintre marile orașe

Sub influența segmentului rezidențial nou, pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se situează Bucureștiul, cu un avans trimestrial de 5,5% (până la 1.380 euro/mp).

Capitala este urmată de Cluj-Napoca (+2,7%, până la 1.610 euro/mp util), Constanța (+2,2%, până la 1.160 euro/mp), Brașov (1,3%, până la 1.130 euro/ mp), Timișoara (+1,1%, până la 1.230 euro/mp), Iași (+1,1%, până la 1.010 euro/mp) și, respectiv, Craiova (+0,2%, până la 1.090 euro/mp).

Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde apartamentele s-au ieftinit cu 1,4%. Urmare a evoluției de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 7,2%, poate fi observată acum în București, Capitala fiind urmată de Brașov (+6,7%), Cluj-Napoca (+6,2%), Timișoara (+3,8%), Iași (+2,8%) și Constanța (+2,6%).

Peste 500 de ansambluri rezidențiale la vânzare în marile orașe

Potrivit unei monitorizări realizate de Analize Imobiliare, trimestrul trecut existau 536 de ansambluri rezidențiale cu unități locative disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării, împreună cu județul Ilfov.

Mai bine de jumătate dintre aceste proiecte, mai exact 316 din total, se aflau în curs de construcție, restul de 220 fiind finalizate.

Cele mai multe dintre ansamblurile analizate, a câte peste 20 de locuințe fiecare, se găseau, în mod firesc, în București – este vorba despre un total de 256 de proiecte, față de 93 în județul Ilfov, 53 în Brașov, 43 în Iași, 33 în Cluj-Napoca, 30 în Timișoara și 28 în Constanța.

În fiecare dintre aceste orașe, numărul proiectelor aflate în construcție îl depășește pe al celor deja finalizate.

Din punctul de vedere al numărului de unități locative scoase la vânzare, Capitala ocupă, cu un total de 10.200 de locuințe, primul loc în clasament, la o distanță detașată de toate celelalte mari orașe ale țării.

Dacă la această cifră se adaugă și cele 3.600 de apartamente disponibile spre achiziție în județul Ilfov, rezultă că bucureștenii au la dispoziție un stoc locativ nou de aproape 14.000 de unități.

Spre comparație, toate celelalte centre regionale ale țării aveau, trimestrul trecut, mai puțin de 2.000 de locuințe disponibile: Timișoara – 1.700, Brașovul – 1.600, Clujul – 1.100, Iașiul – 1.100, iar Constanța – 600.

 

 

Citiți și:

Aproape 4 mil euro costa construirea unui hotel cu 12 niveluri in provincie

Viitoare hala industriala cu aproape 2 mii mp sc, langa Capitala

Cladire cu 16 niveluri, in pregatire in zona Herastrau

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus