Oferte locuri de munca top
ARENA Constructiilor

Cum au evoluat preturile locuintelor

Prețul locuințelor au continuat să crească în ultimul trimestru al anului trecut, înregistrând o majorare ușoară de 0,3%. A rezultat o creștere globală de 6,6% pe an, față de trimestrul corespunzător din 2016. Astfel, indicele național al noii emisiuni a Indicilor Prețurilor Rezidențiale din România a rămas stabil, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS).

Creşterile trimestriale recente, coroborate cu evoluţia pozitivă din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,5%, susțin tendința de revenire a pieței româneşti.

Și evoluțiile de la an la an ale indicelui prețurilor din București, care și-a continuat parcursul ascendent cu o valoare de 4,6%, respectiv ale indicelui București-periferic, cu 3,9%, confirmă această prognoză.

București Centru și București & Ilfov au prezentat, de asemenea, creșteri anuale ale prețurilor în cel de al IV-lea trimestru al lui 2017, de 7,8%, respectiv 1%.

În ceea ce privește cele opt diviziuni ale României, patru dintre acestea și-au continuat tendința de creștere trimestrială a prețurilor, în timp ce restul de patru au evoluat negativ. Regiunea Sud conduce lista diviziunilor cu evoluție pozitivă, cu o creștere trimestrială de 3,6%, iar Muntenia a înregistrat cea mai accentuată scădere, cu un procent de -2,1%.

Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece orașe din România indică în general o performanță trimestrială stabilă, cu fluctuații care par a constitui mai degrabă corecții pe termen scurt. Oradea prezintă cea mai mare creștere a prețurilor trimestriale cu 4,1%, față de celelalte orase. Pe de altă parte, Timișoara a înregistrat cea mai mare scădere a prețurilor, cu -1,8%.

Prețul proprietăților noi din București a continuat de asemenea creșterea trimestrială, cu aproximativ 1%, contribuind, de asemenea, la creșterea de 1% a proprietăților noi la nivel național.

În concluzie, noul indice al prețurilor rezidențiale EPS prefigurează o creștere a pieței, mai pronunțată în orașele mari. Evoluțiile din următoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendințe.

 

Citiți și:

Pregatiri pentru un nou ansamblu rezidential in Bucuresti

Pe 3 ha vor fi dezvoltate cladiri de locuinte si spatii pentru servicii si depozitare

28 de strazi vor fi modernizate cu 6,5 mil euro

Mare proiect rutier, intarziat inca din faza de atribuire

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus
Translate »