Oferte locuri de munca top

Cum frauda statul un mare dezvoltator imobiliar

La 12 milioane de euro au estimat procurorii DIICOT prejudiciul produs statului de un mare dezvoltator imobiliar. Tribunalul Iasi a decis aseară sa il aresteze pentru 30 de zile pe dezvoltatorul imobiliar Cristin Zamoșteanu, precum și pe doi dintre angajații săi, Aura Pârvu și Ovidiu Crețu.

Procurorii susțin că, începând cu octombrie 2012, Cristin Zămoșteanu,” în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”.

Conform DIICOT mecanismul era următorul: imobilele construite în numele societăţii controlate de Zămoșteanu erau transferate, la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară, pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA. Acesta din urmă revindea imobilele la valoarea reală de piaţă și încasa profitul din tranzacţiile în cauză. Astfel, obţinea sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei apartamentelor cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.

Procurorii DIICOT precizează că grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:
– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,
– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus