Oferte locuri de munca top
ARENA Constructiilor

Cum functioneaza pompa de caldura?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/architecture-beautiful-home-building-class-280229/

Pompa de caldura este noua tehnologie in materie de incalzire a casei, care utilizeaza energia regenerabila, astfel consumul de gaze poate fi redus, iar mediul inconjurator protejat pentru generatiile viitoare.

Pompa de caldura absoarbe caldura din mediu si o transfera in locuinta. In functie de sursa din care este extrasa – sol, apa sau aer, pompele de caldura difera. Foarte des folosite sunt pompele de caldura sol-apa care asa cum si numele o spune folosesc energia solara depozitata in sol.

In cazul in care te intrebai daca o pompa de caldura poate asigura incalzirea intregii case, raspunsul este afirmativ. Instalata corespunzator ofera incalzire pe timpul iernii, apa calda menajera si racirea in anotimpul cald. Afla mai multe din randurile de mai jos.

Pompa de caldura – principiu de functionare

Pentru a intelege cum functioneaza pompa de caldura este esential sa fie mentionate partile componente. Exista circuitul primar (sursa de caldura) compus din foraj pompe de caldura. Circuitul secundar este sistemul de incalzire din casa (incalzire prin pardoseala/ radiatoare/ventiloconvectoare). Intre acestea doua se afla pompa de caldura instalata in camera tehnica sau in oricare alt loc al casei, nu exista constrangeri.

Forajele circuitului primar (sonde verticale) se introduc in pamant la adancimi de pana la 100 metri, iar pentru proiectarea lor este important sa fie cunoscute caracteristicile solului (stratificare, rezistenta). Exista si optiunea colectoarelor orizontale asezate in sol la adancimea de 1.5 – 2 metri (suprafata terenului trebuie sa fie suficient de mare).

O solutie din apa si glicoli (agentul termic) este introdusa in foraje, preia caldura din sol si pleaca spre suprafata, unde isi face rolul pompa de caldura. Agentul termic intra in schimbatorul pompei de caldura unde, datorita unei presiuni mari, caldura adusa din pamant este absorbita si transferata in circuitul secundar.

Ce mai trebuie sa stii:

– Pompele de caldura sol-apa sunt utilizate cu succes inclusiv in tarile unde iarna este apriga, ca de exemplu Suedia, Austria, Elvetia.

– Pompele de caldura inseamna costuri de consum mult reduse fata de centralele electrice, pe gaze sau pe lemne. Nu sunt implicate nici costuri de intretinere.

– Pompele de caldura asigura reducerea emisiilor de bioxid de carbon – un aspect primordial astazi in contextul incalzirii globale.

– Pompele de caldura asigura inclusiv racirea in timpul verii, fara a mai fi asadar nevoie de instalarea aparatelor de aer conditionat.

– Pompele de caldura sol-apa te priveaza de revizii, piese inlocuite, nu prezinta niciun pericol, ele au o durata de viata de 50 de ani.

– Datorita facturilor mult reduse, investitia intr-o pompa de caldura se amortizeaza la cativa ani de la prima utilizare.

O pompa de caldura inseamna o investitie in viitorul casei tale, asigura-te ca lucrezi cu profesionisti pentru instalarea intregului sistem, astfel incat sa beneficiezi de experienta acumulata si de tehnologie performanta.

Sus
Translate »