Oferte locuri de munca top

Cum pot fi accesate fonduri pentru consolidari seismice, pentru locuinte si cladiri publice

300 de clădiri ar urma să fie consolidate în perioada 2021-2027 prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Valoarea alocată programului este de 1 miliard de lei, echivalent a peste 200 milioane de euro.

Beneficiarii acestuia sunt autoritățile administrației publice centrale sau locale, inclusiv unitățile aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea acestora. Aceasta conform unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Potrivit acestuia, beneficiarii vor transmite, în termen de 60 de zile de la aprobarea legii bugetului de stat, către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației solicitarea de includere în program pentru fiecare obiectiv de investiții și necesarul de sume de la bugetul de stat.

MDLPA va verifica și centraliza solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare, iar pentru solicitările conforme, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinație și a estimărilor pentru următorii 3 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, va întocmi Lista sinteză cu obiective propuse spre finanțare.

Pentru încheierea contactelor de finanțare, beneficiarii Programului vor depune la MDLPA următoarele documentații:

* autorizația de construire valabilă, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor

* devizul general cu identificarea categoriilor de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/beneficiar

* documente care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.

Pentru o mai bună performață a investițiilor, Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are în vedere două subprograme:

* proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință;

* proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

Clădirile care fac obiectul subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință vor fi incluse în program, dacă întrunesc cumulativ următoarele criterii:

* prezintă un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și minimum 10 apartamente;

* valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1.

Finanțarea programului se asigură prin:

* transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

* bugetele locale, alocate cu această destinație;

* alte surse legal constituite.

Finanțarea acordată de la bugetul de stat, prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru persoanele juridice, proprietari ai spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință, se va acorda în baza unei scheme de ajutor de stat.

Finanțarea este nerambursabilă, atât pentru autoritățile și instituțiile administrației publice centrale sau locale, unitățile aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea acestora, cât și pentru persoanele fizice sau juridice, proprietari ai spațiilor cu destinația de locuință.

Categoriile de cheltuieli din devizul general care se pot finanța de la bugetul de stat prin program în vederea consolidării și reabilitării clădirilor, sunt:

* cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, care se execută pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic ca aparținând obiectivului de investiții;

* cheltuieli pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție și asistența tehnică din partea proiectantului;

* cheltuieli pentru realizarea investiției de bază;

* cheltuieli pentru organizarea de șantier;

* cheltuieli diverse și neprevăzute.

Programul național de consolidare a rămas mult în urmă: în anul 2019, din cauza întârzierii în solicitarea fondurilor de către o parte dintre autoritățile administrației publice locale, nu a fost promovat programul de acțiuni, fondurile fiind realocate altor programe cu performanță sporită. Apoi, în anul 2020, din același motiv, programul de acțiuni a fost aprobat de abia în luna iunie. Programul de acțiuni de anul trecut a inclus reabilitarea seismică pentru 31 de clădiri din țară, dar fondurile alocate nu au fost utilizate.

 

Descărcați aici Proiectul OUG

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus