Oferte locuri de munca top

Cum remediezi problemele cauzate de umiditatea ridicata din subsolul casei

Subsolul, sau beciul cum este cunoscut in popor, aduce numeroase avantaje proprietarilor. Poate fi locul ideal pentru pastrarea muraturilor, bauturilor sau a fructelor si legumelor pe timpul iernii, dar si al verii. Tot aici pot fi depozitate diferite materiale sau poate fi transformat intr-o camera cu o excelenta izolatie fonica.

Subsolul casei necesita, insa, o foarte buna hidroizolare si ventilare.  Un subsol prost izolat sau neintretinut poate fi sursa de umiditate in toata casa si implicit de mucegai, igrasie si mirosuri urate.

Daca remarci semne cat de mici ale umiditatii, trebuie sa iei masuri. In situatia in care aceste semne nu sunt in locurile vizibile, dar simti un miros greu de mucegai, trebuie sa descoperi locul si cauza. Acest gen de probleme nerezolvate imediat sau amanate, produc pagube insemnate in timp.

In anumite subsoluri care nu au fost izolate corect, atunci cand ploua sau in timpul lunilor de iarna, apar pete de umezeala, care se transforma in igrasie si mucegai, iar in timp duc la deteriorarea zidurilor.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici daca acestea au drept cauza umiditatea din interior sau sursa este exterioara.  Cum se verifica acest lucru? Simplu. Lipesti pe un perete, etans, o folie de aluminiu si dupa cateva zile mergi sa verifici. Daca folia este umeda pe partea dinspre camera, atunci sursa de umiditate este in interior, dar daca pata de umezeala este sub folie, sigur sursa de umezeala este din exterior. Dupa ce ati descoperit cauza trebuie sa luati masurile necesare.

Principalele cauze ale umiditatii exterioare sunt panza freatica mult prea ridicata sau precipitatiile abundente, iar problemele cauzate pot fi remediate doar de catre o echipa de profesionisti.

Atunci cand sursa de umiditate este externa, locuinta necesita o hidroizolare mai buna a fundatiei si a subsolului. Hidroizolarea nefiind realizata corect in timpul constructiei, acum se poate interveni doar prin interior, aplicandu-se diverse compozitii de materiale, emulsii si solutii care sa impiedice patrunderea apei si deteriorarea zidariei.

Daca ati sesizat ca problemele provin doar de la precipitatii, construiti un sistem exterior corect de captare a apelor pluviale.

In situatia in care umiditatea ridicata provine de la interior trebuie sa va uitati in jur si sa va dati seama ce o genereaza.

Cele mai frecvente surse de umiditate din interior sunt:

  • Tevile care trec prin subsol si nu sunt izolate producand condens, de aceea trebuie sa le izolati
  • Uscarea rufelor sau a covoarelor in subsol sunt sursa de umiditate
  • Depozitarea unor textile umede sau ude, pastreaza umiditatea
  • Utilizarea uscatorului de rufe electric in subsol extrage umiditatea din rufe si o distribuie in incapere.

Daca subsolul locuintei dumneavoastra sufera de o umiditate ridicata, lucrurile pot fi tinute sub control cu ajutorul unui dezumidificator.

Pentru un subsol este recomandat sa alegeti un dezumidificator cu o capacitate mai mare de dezumidificare, de peste 20 l/zi. De asemenea, trebuie sa cunoasteti foarte bine temperatura subsolului. Cum aceasta este, in general sub 15 grade, ar fi indicat sa alegeti un aparat cu dejivrare cu gaz fierbinte.

Un astfel de model este dezumidificatorul Trotec TTk 120 S, un dezumidificator semi-profesional cu o capacitate de dezumidificare de pana la 35 l/zi. Este robust si se preteaza foarte bine spatiilor de depozitare sau unor ateliere de marimi medii, dar si subsolurilor. Are dezghetare automata cu gaz cald, fapt ce ii permite sa functioneze foarte bine si in incaperi in care temperatura scade spre 5 grade Celsius.

Higrostatul incorporat detecteaza nivelul umiditatii si porneste sau se opreste automat, atunci cand se atinge sau se depaseste umiditatea setata.

Dezumidificatorul TTK 120 S avertizeaza luminos in momentul in care vasul colector este plin, si gratie sistemului dublu de evacuare a apei, permite racordarea unui furtun de scurgere pentru uscarea permanenta a spatiilor nesupravegheate. Acest lucru este extrem de util pentru un loc in care nu stati toata ziua.

TTK120 S vine si cu un sistem de pre-filtrare, reusind sa capteze particulele mai mari de praf, parul de animale, scamele si combate dezvoltarea bacteriilor.

Daca suprafata pe care trebuie sa o dezumidificati este mai mica sau mai mare, pe alecoair.ro veti gasi o gama larga de dezumidificatoare, atat casnice cat si profesionale sau industriale.

Totusi, dincolo de utilizarea unui dezumidificator pentru a tine umiditatea sub control, este bine sa actionati si pentru a limita sau elimina sursele ce cauzeaza aceasta umiditate!

Sus