Oferte locuri de munca top

Cum sa amenajezi eficient o baie mica

Baile spatioase sunt un lux la care cei mai multi dintre noi nu pot decat sa viseze. O incapere cu un design atragator, completata de accesorii impresionante si chiar piese de mobilier somptuoase se afla pe lista de dorinte a tuturor, nu-i asa? Oricat de greu ar fi de crezut, si baile compacte pot fi la fel de minunate! In general, cei care locuiesc la bloc se confrunta adesea cu problema amenajarii unei bai de mici dimensiuni. Insa, cu cateva trucuri inteligente de decor, si baia ta poate fi eleganta, practica si eficienta din punct de vedere al spatiului. Trebuie doar sa tii cont de anumite detalii importante care reusesc sa transforme cele mai modeste bai intr-un loc de invidiat. Iata la ce ar trebui sa acorzi atentie atunci cand iti propui sa regandesti designul unei incaperi mai putin generoase.

Foloseste lumina

Atunci cand ai o baie foarte mica, incercarea de a potrivi totul perfect este ca si cum ai face un puzzle urias. Iluminatul este important in orice baie, insa intr-un spatiu limitat are un efect deosebit. Lumina naturala este cea mai buna sursa pentru a face ca incaperea sa se simta deschisa si stralucitoare. Din pacatea, majoritatea bailor, si in special cele de la bloc, fie au un geam foarte mic, fie nu au deloc. In aceasta situatie, lumina artificiala are un rol esential pentru a crea un efect vizual corect. Sfatul principal pentru iluminatul intr-o camera cu o suprafata redusa este gandirea creativa.

Nu sunt recomandate corpurile de iluminat foarte mari, ci obiectele delicate care sa lumineze pe deplin intreg spatiul. Incearca sa folosesti lumina indirecta prin instalarea unor oglinzi sau dulapioare cu sistem de iluminare incorporat, aplice, plafoniere, banda led sau lumini montate pe perete care sa ofere iluzia de spatiu. In zona de sub dulapuri sau sub blat rezulta o zona intunecata ce face ca baia sa para mai mica. Ia in calcul amplasarea unor led-uri sub acestea pentru a combate un efect nedorit. O modalitate excelenta de a suplimenta lumina este utilizarea benzilor led in orice spatiu greu accesibil. Ofera o stralucire calda, este usor ascunsa si elimina complet senzatia de aglomerare.

Alege culorile potrivite

In amenajarile moderne, baia isi mentine functia principala, dar are si un rol secundar, acela de sanctuar privat. Este uimitor ca o camera atat de mica are un impact extraordinar asupra vietii tale de zi cu zi.

Cromatica este esentiala in amenajarea corecta a unei incaperi de dimensiuni reduse. Cele mai potrivite sunt nuantele neutre deoarece nu incarca atmosfera. Culorile inchise limiteaza spatiul si il fac sa para chiar mai mic decat este in realitate. Alege materiale in tonuri luminoase pentru finisarea baii, faianta trebuie sa aiba o nuanta mai deschisa decat gresia, iar gresia culori neutre. Culorile crem sau bej sunt potrivite pentru decorarea unei bai mici, pentru ca aduc o nota aparte de rafinament. Poti adauga obiecte in nuante intense de rosu, portocaliu, verde, mov sau maro pentru a obtine o pata de culoare. O varianta potrivita pentru o incapere limitata ca spatiu este culoarea gri deschis. Aceasta inspira eleganta si creeaza o energie pozitiva. In plus, este o nuanta neutra ce poate fi combinata foarte usor cu orice alta culoare. Un design perfect combina griul cu tonuri de galben si albastru deschis, creand astfel un efect de spatiu marit.

Baile in doua culori sunt o alegere sigura, dar trebuie sa combini cu atentie nuantele.  Poti merge pe culori complementare sau chiar si varianta alb-negru. Desigur, albul trebuie sa predomine pentru a nu obtine un stil prea sobru. Ideale pentru o baie mica sunt si nuantele de turcoaz combinat cu alb, maro deschis sau gri, verde deschis si alb,  albastru echilibrat cu finisaje deschise sau alb ori rosu cu argintiu, alb si negru. Culorile in care alegi sa iti amenajezi baia pot scoate in evidenta personalitatea ta, dar trebuie sa se imbine inteligent pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare intr-o baie mica.

Utileaza baia cu strictul necesar

Exista anumite detalii esentiale care isi spun cuvantul in design-ul unei incaperi limitate ca dimensiune pe care iti doresti sa o transformi intr-un spatiu cheie. Daca optezi pentru o cabina de dus, delimiteaza zona cu usi transparente pentru a permite accesul vizual dincolo de ele. Intr-o baie mica, dusul este cea mai potrivita alegere deoarece salvezi spatiu pretios. Insa, daca nu iti doresti sa renunti la ideea de a avea o cada, cauta un model mai scurt sau mai ingust si evita produsele de tip stativ care includ si picioare decorative.

Amenajarile pe colt sunt o solutie excelenta pentru a elimina efectul de loc restrans. Lavoarul, vasul de toaleta, cada sau cabina de dus pot fi amplasate astfel pentru a beneficia de mai mult loc. O optiune potrivita pentru lavoar si vasul de toaleta o reprezinta produsele suspendate care lasa pardoseala libera, ceea ce face ca incaperea sa para mai spatioasa si mai ordonata. In ceea ce priveste accesoriile pentru obiectele sanitare, incearca sa nu alegi unele voluminoase. Alege design-uri fine pentru suportul de prosop, peria de WC sau paharele de pe lavoar.  In ce priveste celelalte aspecte de functionalitate ale baii, gasesti o selectie generoasa de baterii lavoar baie aici, pentru toate dimensiunile special concepute pentru a fi adaugate cu usurinta intr-un loc mai mic.

Pentru spatiile de depozitare, ia in considerare montarea unor dulapioare compartimentate sau polite pentru a avea la indemana obiectele de igiena personala. De asemenea, montarea unui dulap inalt pe perete este o solutie potrivita pentru a castiga loc.

Indiferent de dimensiunea baii tale, poti crea un spatiu modern, functional si confortabil. Amenajarea unui incaperi personalizate implica adoptarea unui stil propriu in care sa se regaseasca piese de mobilier si obiecte sanitare practice. Tine cont de toate detaliile pentru decor si astfel vei beneficia de o baie complet echipata, aerisita si ordonata.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

 

 

Sus