Oferte locuri de munca top

Cum va fi accelerata semnarea contractelor de finantare in POR 2014 – 2020

Din cele peste 2.500 contracte de finanțare semnate în cadrul POR 2014 – 2020, doar pentru un număr de 132 au fost atribuite contractele de execuție a lucrărilor.

Acest aspect a condus la revizuirea în minus a graficelor de rambursare transmise de către beneficiari.

Ținta minimă de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în anul 2019, la nivelul POR 2014 – 2020 este în sumă de 601 milioane euro.

Pentru a urgenta implementarea programelor operaționale, guvernanții vor să modifice ordonanța din 2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Având în vedere necesitatea urgentării implementării programelor operaționale, inițiatorii proiectului de OG spun că este nevoie să se asigure cadrul legal necesar semnării de contracte de finanțare în limita a 300% din alocare pentru Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din cadrul POR.

În vederea semnării contractelor de finanțare pentru aceste proiecte trebuie parcurși mai mulți pași: demararea procesului de contractare a proiectelor finanțabile în lista de rezervă, lansarea de noi apeluri, depunere proiecte, evaluare şi selecţie proiecte, semnarea contractelor.

Ca să fie lansate apelurile este nevoie să existe sursa de finanţare la momentul lansării.

Pentru a putea solicita, spre decontare, sume de bani de la Comisia Europeană, beneficiarul trebuie să depună, după semnarea  contractului de finanţare, documentele pentru rambursarea cheltuielilor efectuate.

Ulterior, aceste sume trebuie să fie verificate, la nivelul autorității de management, să fie plătite, precum şi să fie incluse într-o declaraţie de cheltuieli ce va fi transmisă la Comisia Europeană până în noiembrie 2019.

În scopul sprijinirii autorităţilor administraţiei publice locale pentru asigurarea finanțării TVA neeligibile plătite, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul axelor prioritare 3, 4 și 7 ale Programului Operațional Regional 2014-2020 și luând în considerare prevederile legislației europene este imperios necesară completarea vechii OUG din 2015, susțin guvernanții.

Ei consideră că trebuie accelerat ritmul de implementare a POR prin identificarea unor soluții de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului și în anul 2019.

De asemena, inițiatorii proiectului mentionează că pentru atribuirea contractelor de lucrări beneficiarii privați aplică procedura simplificată ceea ce le permite încheierea contractelor economice într-un termen maxim de 30 zile.

Astfel, în cadrul Axei prioritare 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii cu o alocare financiară de 957,57 milioane de euro, este necesară constituirea unui instrument legal care să permită încheierea de contracte de finanțare peste nivelul de alocare financiară.

Un asemenea instrument juridic îl poate reprezenta majorarea pragului maxim pentru care autoritatea de management este autorizată să încheie contracte de finanțare de la limita a 100% la limita a 200% pentru Axa prioritară 2.

În prezent, nu este reglementat modul de cuprindere a TVA neeligibilă plătită, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate  de autorităţile administraţiei publice locale în calitate de beneficiari ai proiectelor finanțate prin POR 2014-2020 axele prioritare 3, 4 și 7, pentru situațiile în care operatorul final este altul decât beneficiarul, la nivelul bugetului autorității de management.

 

Citiți și:

Pregatiri pentru construirea unui mare spital privat in Bucuresti

S-a aprobat construirea a 7 blocuri cu 15 niveluri

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus