Oferte locuri de munca top

Cum vad bancherii evolutia creditarii imobiliare

Unii dintre bancheri apreciază că în ultimele trei luni prețurile locuințelor au scăzut. O ”oarecare scădere” a prețurilor locuințelor a fost raportată în trimestrul al III-lea de 22% dintre băncile comerciale din țara noastră, în cadrul sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, realizat de Banca Națională a României.
În același timp, 45% dintre bănci consideră că evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale a fost relativ constantă, iar 33% estimează că acestea au crescut într-o anumită măsură în trimestrul III.
Cei mai mulți dintre bancheri nu estimează creșteri ale prețurilor locuințelor în perioada următoare. Până la finele acestui an, majoritatea băncilor (88%) mizează pe menținerea nemodificată a prețurilor sau chiar scăderea într-o oarecare măsură a acestora.
Și în ceea ce privește cererea de credite imobiliare, părerile bancherilor sunt împărțite:
16% dintre bancheri consideră că interesul populației pentru împrumuturi destinate achiziției de locuințe și terenuri a fost ”substanțial mai scăzut”. Dar, 57% dintre bancheri au susținut că cererea pentru creditele imobiliare a fost în trimestrul III ”moderat mai mare” sau ”substanțial mai mare”.
Aproximativ 26% dintre bănci au semnalat o păstrare neschimbată a cererii.
Pentru ultimul trimestru al anului curent majoritatea băncilor autohtone (84%) estimează ”menținerea contantă a cererii de credite pentru locuințe”.
În trimestrul III, ponderea solicitărilor de împrumuturi destinate achiziției de locuințe și terenuri a fost relativ mai mică (-2% procent net).
Unii bancheri au în vedere înăsprirea standardelor de creditare aferente creditelor imobiliare: 21% se așteaptă în trimestrul IV la înăsprirea ”într-o anumită măsură”. Dar aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea constantă, iar 30% mizează pe relaxare.
În cazul creditelor destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, majoritatea băncilor (58%) a raportat păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare în trimestrul III față de trimestrul precedent, 22% le-au înăsprit într-o oarecare măsură, în timp ce 20% le-au relaxat.
În ceea ce privește creditul de consum, proporția băncilor care au înăsprit/menținut constante/relaxat standardele de creditare este aproximativ egală, respectiv o treime.
Majoritate covârșitoare a băncilor (peste 80%) estimează păstrarea nemodificată în trimestrul IV a condițiilor de creditare pentru creditul de consum.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus