Oferte locuri de munca top

Cum vad bancherii perspectivele sectorului rezidential

Piața rezidențială este oficial sectorul care primește celmai mare volum de creditare. Expunerea sectorului bancar față de piața imobiliară rezidențială se menține ridicată, reprezentând aproximativ 70% din creditul total acordat populației. Astfel, suma creditată ajunge la 86 miliarde lei în luna decembrie 2018, în creștere cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior,conform unui raport al Băncii Naționale a României.

Creditarea

Creditul ipotecar a avansat într-un ritm alert, pe fondul majorării valorii medii a unui împrumut și a numărului de credite acordate.

Volumul creditelor accesate prin programul Prima Casă își menține dimensiunea sistemică atât din punct de vedere al stocului de împrumuturi (33,7 miliarde lei la septembrie 2018), cât și în ceea ce privește fluxul de împrumuturi noi (circa 35% din creditele ipotecare acordate populației în perioada septembrie 2017 – septembrie 2018).

Pentru perioada următoare, există semnale de temperare acreditării prin acest program în contextul strategiei guvernamentale de reducere graduală a garanţiilor acordate (în anii 2019 și 2020 sunt alocate plafoane în valoare de 2 miliarde lei pentru fiecare an, iar în anul 2021 plafonulse reduce la 1,5 miliarde lei).

Prețul proprietăților rezidențiale

Prețul proprietăților rezidențiale a continuat să creascăîn prima jumătate a anului 2018, însă cu un ritm considerabil diminuat la nivel național (2,7% creștere medie anuală în termeni reali la iunie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent). Aceeași evoluție se remarcă și pentru București, creșterea susținută începută din anul 2015 s-a temperat în prima jumătate a anului 2018 (3,4%).

Perpectivele pieței imobiliare rezidențiale

Pentru piața imobiliară rezidențială bancherii se așteaptăla o încetinirea a ritmului de creștere a prețurilor, în contextul stabilizării acestei piețe.

Din punct de vedere al cererii, se remarcă o temperare a entuziasmului cumpărătorilor ilustrată și prin perioada de timp mai îndelungată în care proprietățile stau la vânzare. Spre exemplu, în București,apartamentele se vând în prezent, în medie, în 80 zile față de 70 zile în urmăcu 2 ani.

Totodată, se conturează presiuni și din partea ofertei,în condițiile diminuării ofertei de locuințe existente și ale unor evoluții nefavorabile la nivelul sectorului construcţiilor.

Indicele construcțiilor rezidențiale a depășit punctul de maxim înregistrat în perioada anterioară crizei economice și se regăsește în prezent pe un trend descendent, marcând premisele unei diminuări a ofertei de locuințe ce vor fi finalizate în perioada următoare.

Astfel, în primele opt luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții declădiri rezidențiale a scăzut cu 31% (serie brută).

De asemenea, se remarcă la nivel național o scădere decirca 13% a numărului tranzacțiilor înregistrate înprimele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.   

 

    

  

Citiți și:

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

 

 

Sus