Erdbewegung-Osteuropa

Cum vad europenii viitorul in renovarea cladirilor

Locuințele inadecvate și sărace, cu facturi ridicate la energie, generatoare de probleme de sănătate și o calitate a vieții mai mică, reprezintă o provocare pentru oficialii europeni. Soluționarea acestei provocări nu ar fi benefică doar pentru climă, dar în primul rând pentru oamenii care trăiesc, muncesc și folosesc aceste clădiri.

Europa se confruntă acum cu provocarea mai mult decât presantă de a tripla rata actuală de renovare pentru a-și îndeplini obiectivele climatice și energetice, de a atenua schimbările climatice și de a lua măsuri pentru limitarea creșterii globale a temperaturii la 1,5 grade C, așa cum a fost convenit în Acordul de la Paris din 2015.

Renovarea fondului de clădire existent reprezintă o oportunitate excepțională de investiții, cu capacitatea de a stimula economia și de a genera locuri de muncă locale.

Piața reabilitării termice joacă un rol important în economia europeană, care se ridică la peste 100 de miliarde de euro și generează aproape un milion de locuri de muncă în Europa, iar potențialul său este mult mai mare.

Pentru proprietarii de case și administratorii de clădiri, procesul de renovare poate părea complicat, din cauza ambiguității intervențiilor de implementat, lipsa de cunoștințe cu privire la soluțiile existente, precum și lipsa de servicii care să îi coordoneze  pe toți cei implicați în procesul de renovare. Acest lucru duce adesea la îndelungate lucrări de renovare, consumatoare de timp și perturbatoare ale activității și vieții curente.

Rata de renovare continuă să crească în jur de 1%, iar investițiile private rămân limitate.

O soluție o oferă ”Turnkey Retrofit”, proiect finanțat din programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene (www.turnkey-retrofit.eu).

”Turnkey Retrofit”, este conceput ca un model orientat către servicii, în care proprietarului de locuință i se oferă soluții personalizate, bazate pe preferințele sale specifice, care acoperă îmbunătățiri energetice pentru anvelopa clădirii, echipamente energetice (încălzire, răcire, ventilație), sisteme de apă caldă, energii regenerabile (fotovoltaice, solare termice etc.) și pachete integrate care acoperă mai multe dintre cele de mai sus într-un mod holistic. Proiectul acoperă atât locuințe rezidențiale unifamiliare, cât și multifamiliale.

Acest serviciu va fi dezvoltat în principal prin integrarea și îmbogățirea a două servicii existente franceze Mon carnet (fost Izigloo) și Operene, respectiv, renovare de locuințe unifamiliale și, respectiv, multifamiliale.

Nouă parteneri din Franța, Spania, Irlanda și Belgia (CSTB, Tecnalia, ANERR, IGBC, NUI Galway, BPIE, Operene, EP și R2M) își unesc forțele pentru dezvoltarea conceptului în trei țări ale UE: Franța, Irlanda și Spania.

”Turnkey Retrofit” va fi accesibil în 2020 printr-o platformă digitală ușor de utilizat.

 

 

 

Citiți și:

In Capitala va fi construit un pod pentru fluidizarea traficului

Cum evolueaza preturile de vanzare a locuintelor pe masura dezvoltarii unui mare ansamblu rezidential

”Cu siguranta vom mari tarifele anul viitor”

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »