Oferte locuri de munca top

Cum veti putea schimba furnizorul de energie electrica si gaze naturale

Urmează să fie stabilit modul prin care clientul final poate schimba furnizorul energie electrică sau gaze naturale. În prezent, procedura prin care va putea fi realizat acest lucru este la stadiul de proiect la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Astfel, Procedura privind schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale de către clientul finalcuprinde procesul comun de schimbare a furnizorului de către clientul final de energie electrică și gaze naturale.

Totodată, prin document sestabilesc etapele procesului de schimbare a furnizorului, modalitatea de stingere a obligaţiilor de plată, precum și datele solicitate de părțile implicate în procesul de schimbare.

Principalele prevederi propuse vizează, printre altele, respectarea principiului introdus prin Lege potrivit căruia clientul final are dreptul să-și schimbe furnizorul în mod gratuit, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.

Totodată, schimbarea efectivă a furnizorului poate fi iniţiată şi executată numai dacă clientul final împuterniceşte furnizorul nou să efectueze toate demersurile pentru iniţierea schimbării efective a furnizorului la locul său de consum şi pentru denunţarea unilaterală a contractului de furnizare încheiat între clientul final şi furnizorul actual.

Este de precizat faptul că procesul de schimbare a furnizorului poate fi sistat dacă în termen de cel mult 14 zile de la data transmiterii unei notificări valide la furnizorul nou, clientul final revine asupra acesteia, prin intermediul unei noi notificări transmise către noul furnizor.

Va deveni obligatoriu ca operatorul de rețea să citească, în mod gratuit, indexul echipamentului de măsurare de la locul de consum al clientului final, în ziua în care are loc schimbarea efectivă a furnizorului.

Nu în ultimul rând, este propus ca detalierea modului de regularizare a plăților să fie efectuată în termen de 42 de zile calendaristice după schimbarea furnizorului. Astfel, dacă decontul final de regularizare conţine un sold pozitiv, clientul final are obligaţia să achite contravaloarea acesteia până la termenul scadent. În situația în care factura cu decontul final de regularizare conţine un sold negativ, furnizorul actual are obligaţia să returneze clientului final suma datorată, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii acesteia.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin ANRE

 

 

 

 

Citiți și:

Cladire cu 29 niveluri etaje, in pregatire

Viitor mare centru logistic pentru o marca de masini de lux

Documentatia de atribuire modificata, pentru un contract de peste 30 mil euro

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus