Oferte locuri de munca top

Cum vor evolua preturile apartamentelor anul viitor

 Valoarea apartamentelor din România, așa cum a fost ea estimată de evaluatorii autorizați, a crescut în trimestrul al treilea al anului față de trimestrul precedent cu 0,9%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Brașov (3,2%), Constanța (2,4%), București (2,3%) și Cluj-Napoca (0,9%) și Timișoara (0,2%). Cele mai importante scăderi s-au produs în Iași (-2%), potrivit Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

În Capitală, valoarea apartamentelor a crescut cel mai mult în perioada amintită în Sectorul 2 (7,9%), sectorul 1 (4,1%) și sectorul 6 (2.7%). Numai sectorul 3 a înregistrat scădere (de -0,9%) a prețurilor apartamentelor.

În trimestrul al treilea, cele mai scumpe apartamente din țară au fost cele din Cluj, pentru acestea evaluatorii stabilind o medie de 1.272 euro pe metru pătrat util (cumulat, apartamente vechi și noi). În top urmează București, cu 1.114 euro pe metru pătrat util și Timișoara, cu 1.050 de euro pe metru pătrat util.

În București, cele mai scumpe apartamente au fost cele din Sectorul 1 – 1.417 euro pe metru pătrat util, Sectorul 2 – 1.189 de euro pe metru pătrat util și Sectorul 3 – 1.129 euro pe metru pătrat util. Cele mai ieftine apartamente au fost cele din Sectorul 5 – 986 euro pe metru pătrat util.

Chiar dacă alocările pentru programul Prima Casă au fost diminuate în acest an, nu s-a sesizat o scădere a numărului de rapoarte de evaluare întocmite pentru proprietăți rezidențiale, susține Daniel Manațe, președinte ANEVAR în perioada 2016-2017.

* Prețurile vor continua să crească cel putin un an de acum înainte

Deși creșterea prețurilor la apartamente a mai încetinit în ultimul trimestru din an, prețurile vor continua totuși să crească cel puțin un an de acum înainte dacă nu se întâmplă ceva foarte rău în piață, estimează Daniel Manațe.

Creșterea nu va fi însă spectaculoasă. Oricum, în cele mai multe zone din țară prețurile apartamentelor nu au ajuns încă la nivelul din 2007. O excepție o reprezintă Clujul, unde prețurile de acum sunt chiar mai mari decât cele dinainte de criză. Nici măcar Bucureștiul nu a ajuns per total la nivelul de preț din 2007, poate cu excepția sectorului 1, apreciază domnul Manațe.

În general, diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari și prețurile de tranzacționare sunt sub 10%. Cel mai puțin se negociază pentru apartamentele de două camere, care sunt în prezent și cele mai căutate. În schimb, marja de negociere pentru apartamentele cu 4 sau mai multe camere poate chiar depăși 10%, mai spune domnul Manațe.

 

Citiți și:

Noi lucrari de reabilitare termica aprobate intr-un sector al Bucurestiului

Ce investitii imobiliare prefera americanii de la Portico Investments

Viitor ansamblu rezidential pe 3 ha

Noi centre comerciale vor fi amplasate in sud-estul tarii

Peste 10 mil euro pentru un drum judetean din nordul tarii

Aproape 26 mil euro pentru reabilitarea unui drum judetean

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus